Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Mellberg ett perfekt namn för Elfsborg

Olof Mellberg är en eftertraktad herre. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det har ju varit både smågnälligt och sömnigt i Borås hela säsongen, så det är varken ologiskt eller oväntat. 

Klubben visar handlingskraft och team Olof Mellberg är en utmärkt efterträdare till Haglund. 

En styrkedemonstration som hade känts hela vägen till Göteborg. 

 

Elfsborg har sedan en tid tillbaka funderat på att kicka Magnus Haglund, som har kontrakt över 2018. Tanken var förmodligen att köra på allsvenskan ut och meddela beslutet efter säsongen, men den genanta förlusten mot Malmö FF med sex bollar blev helt enkelt för mycket och det är lätt att köpa om Haglund ändå inte ingår i den långsiktiga planen. 

Det är nästan på dagen fyra år sedan Elfsborg sparkade Jörgen Lennartsson efter prestationer som inte levde upp till förväntningarna. Nu är det sportliga läget för tabelltian värre än vad det var då, och klubben vill få till en kortsiktig förändring som ger ett positivt avstamp inför 2018. 

Spelarmissnöjet från i våras vägs naturligtvis också in och att Kevin Stuhr Ellegaard offentligt kritiserade taktiken mot Malmö FF förbättrade knappast stämningen på Borås Arena. Till slut blev situationen ohållbar. 

Det låter logiskt och klokt

Haglund har gjort väldigt massa gott för Elfsborg genom åren. 2006 ledde han klubben till första SM-guldet på 45 år och sen ut i Europa. Elfsborg blev ett stabilt topplag och många spelare har fått sitt genombrott under hans vingar. 

Men det finns ett bäst-före-datum för allt och förutom spelarprotesterna har mycket känts ljummet kring Elfsborg den här säsongen med vikande publikintresse och allmänt kassa resultat. 

Fotbollskanalen pekar ut Olof Mellberg som en tänkbar efterträdare till nästa säsong och uppger att Elfsborg sonderat terrängen med honom. Det låter både logiskt och klokt. 

Olof Mellberg uppvaktas av flera klubbar

Olof Mellberg och hans assisterande tränare Azrudin Valentic, som pekas ut som den stora fotbollshjärnan bakom projektet, gör succé i Brommapojkarna och har uppvaktats av flera klubbar, däribland IFK Göteborg. 

Elfsborgs och Brommapojkarnas grundfilosofier och spelidéer är jämförbara, steget från BP till Borås hade varit lagom stort, båda klubbarna spelar på plast och ekonomiska förutsättningar för en ordentlig satsning över tid finns. 

Det hade varit mycket spännande att se vad team Mellberg hade kunnat uträtta i Elfsborg. För om den gamle landslagsmittbacken går dit följer Azrudin Valentic garanterat med. En paketlösning, och det var så IFK Göteborg såg det också. 

En duo som kan väcka en halvslumrande klubb med så mycket potential. 

Mellberg har definitivt tackat nej till Mats Gren och Blåvitt. Räkna med att det svider extra mycket på Kamratgården om Stefan Andreasson i stället får ett ja. 

Det händer grejer i svensk fotboll, och vi som älskar allsvenskan har en högintressant höst framför oss.