Markus Wulcan

Låt er inte luras av insatsen mot Kalmar

Marek Hamsik är Slovakiens stora stjärna.
Foto: EVGENYA NOVOZHENINA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKE KIREEV / NURPHOTO / SHUTTERSTOCK

GÖTEBORG. Han dök upp i allsvenskan med sin mystiska lilla kylväska, skapade hysteri, blixtrade till och drog i väg lika snabbt som han kom. 

Men låt er inte luras av insatserna mot Degerfors, Halmstad och Kalmar FF. 

Marek Hamsik, 33, är det stora hotet mot Sverige – av flera skäl.

Världsstjärnan skrev, aningen överraskande får man allt tillstå, på för IFK Göteborg av en enda anledning och nu börjar vi se resultatet av hans tid i Sverige. 

Marek Hamsik är fortfarande en bra bit från Napoliformen, men också en bra bit från småjoggandet på Ullevi och Örjans vall. 

Träningsmötet med Bulgarien den 1 juni och genrepet mot Österrike några dagar senare stod han över helt, men när Slovakien 2–1-slog Polen i EM-premiären spelade landets främste genom tiderna 90 minuter. Och han gjorde det bra i en skräddarsydd roll. 

I Roland Nilssons försiktiga och defensiva lagbygge hamnade Marek Hamsik ofta (för) nära egen backlinje och även om hans förstatouch och spelförståelse är mil bättre än alla andras i allsvenskan så kommer han betydligt bättre till sin rätt närmare det andra målet. 

Förbundskaptenen Stefan Tarkovic vet det och gav honom förhållandevis fria tyglar mot polackerna, i alla fall defensivt. Hamsik stängde visserligen ytor, men jobbade inte direkt stenhårt bakåt. I stället växeldrog han och Ondrej Duda (planens bästa spelare) åt andra hållet och då var det en helt annan fart i ben och tanke. 

Slovakien slog Polen i premiären.
Foto: ANATOLY MALTSEV / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Slovakien slog Polen i premiären.
Foto: EVGENYA NOVOZHENINA / AP TT NYHETSBYRÅN

Den energiska duon ställde till med stora problem för Polen med platsbyten, ömsint bollbehandling och ett variationsrikt passningsspel i ett väldrillat taktiskt system där en renodlad striker i praktiken saknades. 

33-åringen kom till IFK Göteborg från en lång period utan matcher, togs emot av ett hundratal supportrar på Landvetter, skadade vaden tämligen omgående och kunde inte träna ordenligt med laget på en månad. 

Han var ett färgstarkt inslag i Göteborgs stadsmiljö med sin tuppkamsfrisyr, svindyra fotbollsmiljonärsoutfit och ständige följeslagaren Richard Kapustik, som är en blandning mellan personlig tränare och bästa polare, så gott som alltid iklädd någon form av Blåvittmerch. 

En liten kylväska med oklart innehåll fanns ofta i Hamsiks hand och det har spekulerats vilt i vad han egentligen kånkade runt på. En ny vad är det mest fantasifulla tipset, men det har inte gått att leda i bevis att det faktiskt förhöll sig så. 

Hamsik i Blåvitt-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det blev fem starter, ett inhopp och ett sanslöst halvvolleymål i nättaket mot Sirius som han själv rankar som ett av karriärens vackraste, och man bör ha med sig att mittfältsmotorn, som skjuter precis lika bra med bägge fötterna, har skickat in ett och annat drömmål genom åren, inte minst i den ljusblåa tröjan. 

Vissa vill sätta floppstämpel på Marek Hamsiks tre månader korta gästspel i IFK Göteborg. Det är att dra det för långt.

Han var svag i ett par matcher, växlade tempo för sällan, slog ut med armarna och sket i att jobba hem när han blev överspelad på mittplan vilket slutade med ett Siriusmål, men med tanke på förutsättningarna och kvaliteten på omgivningen kvitterar han totalt sett ut godkänt betyg efter att undan för undan ha blivit allt bättre och då och då visat sitt riktiga jag. 

Och IFK Göteborg gjorde faktiskt en plusaffär rent ekonomiskt tack vare årskorts- och tröjförsäljning samt EM-pengen från Uefa, trots att slovaken nyligen skrev på för turkiska jätten Trabzonspor utan övergångssumma. 

Med tanke på insatsen mot Polen gör Sverige bäst i att inte se Marek Hamsik som en avdankad föredetting utan som den världsstjärna han faktiskt är – dessutom med klart stigande form. 

Så här såg det ut när Marek Hamsik landade på svensk mark för att skriva på för IFK Göteborg.
Marek Hamsik i samband med första träningen för IFK Göteborg