Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Katalanerna kliar sig nog i huvudet

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

ALBUFEIRA. Blåvitt har haft ett kanonläger i Portugal. 

Sedan skulle det spelas match – och allt såg ut som vanligt igen. 

Men en rejäl injektion finns redan i Göteborg. 

Om vi bortser från att truppen är klart svagare än vid samma tidpunkt 2018 så har det här träningslägret varit väsentligt bättre än i Spanien i fjol. 

Toppenväder, finfin gräsplan, bra mat, tjusigt hotell och allmänt utmärkta förutsättningar för att förbereda sig inför allsvenskan. 

Träningarna har varit intensiva, det har gnuggats passningsspel och det har varit stort fokus på de taktiska bitarna. 

Spelare som utmärkt sig? 

I första hand Junes Barny, Amin Affane och Sebastian Ohlsson. Plus också till 17-årige Benjamin Nygren som är långt fram i sin utveckling. Smart, rejäl, mogen och en duktig avslutare. 

Nyförvärvet Barny har tagit för sig från dag ett. Bra attityd, mycket vilja, spelskicklig, bra skott och ledaregenskaper. Han kan göra mycket nytta i det här unga laget. 

IFK Göteborg avslutade vistelsen med att möta sydkoreanska Jeonnam Dragons (0-1), som nyligen degraderades från högstaligan. 

Det ska bli spännande att se vad det Barcelonabaserade konsultbolaget Soccer Services, som Blåvitt har skrivit ett treårsavtal med, kommer fram till i sin matchanalys. 

Jag tänker mig ett gäng förvånade katalaner som kliar sig i huvudet när de får ta del av den här, vad ska vi säga, trevande insatsen som inte påminde så väldigt mycket om dynamisk kombinationsfotboll. 

Okej, underlaget på matcharenan var inte i utomordentlig form, men det var verkligen inte spelarna heller. Poya Asbaghi hade tagit ut en väldigt offensiv startelva, men hade Göteborgskamraterna mer än ett enda skott på mål på 90 minuter?

Jeonnam Dragons var ett rätt gediget och kompetent gäng som stressade IFK Göteborg till enkla misstag. Och om de inte stressade så slog de blåvita bollen till fel gubbe ändå. Passningsspelet var överlag under all kritik och lagdelarna hamnade ofta i osynk och avståndet mellan backlinje och anfallare var inte sällan milslångt. 

Man ska förstås inte dra för stora växlar av en sketen träningsmatch i februari, men redan till helgen börjar tävlingssäsongen och förutom skadade Carl Starfelt och Robin Söder så ställde IFK Göteborg upp med sitt bästa lag. 

Giorgi Kharaishvili är fjärran från fjolårsformen och Giannis Anestis i målet såg darrig ut med både händer och fötter. 

Och håller ett innermittfält med Amin Affane och Junes Barny i allsvenskan? 

Även om laget är ungt och spännande finns det en hel del frågetecken, och i nuläget känns det som att 2019 bara handlar om att hänga kvar i allsvenskan för IFK Göteborg. 

Men transferfönstret är inte stängt ännu och klubben fick nyligen in sex friska miljoner när man sålde Delsjöhallen

Och hemma i Göteborg rehabtränar kontraktslöse Sebastian Eriksson sina ömma ljumskar. Alla blåvita borde hålla tummarna för att han blir frisk så fort det bara går. Hans inträde i det här laget kan betyda oerhört mycket på alla plan, inte minst mentalt. 

Ett klassiskt Eriksson-psykbryt på mittplan när det går emot kan väcka döda – och en ledartyp av hans kaliber är precis vad IFK Göteborg skriker efter. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!