Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Känslan är att en flytt inte är given för Nygren

Benjamin Nygren. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Nygren reagerar kraftigt efter sitt bortdömda mål mot Örebro. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. En svag avslutning mot ett taktiskt disciplinerat Örebro. 

Uppehållet kommer lägligt, men IFK Göteborg kan se tillbaka på en strålande vår där man tagit stora steg både som lag och klubb. 

En reaktion någon gång var förstås oundviklig efter att ha radat upp starka insatser, men 0-1 mot Örebro inför nästan 14 000 åskådare på Gamla Ullevi var knappast väntat. 

Det blev en ryckig matchbild med tidiga skador på både Sebastian Ohlsson och André Calisir, vilket begränsade Poya Asbaghis förhandlingsutrymme i offensiven. 

Speciellt kapten Ohlssons frånvaro blev kännbart och Filip Rogics segermål efter Nordin Gerzics misslyckade skottförsök kom just på Blåvitts högerkant. 

IFK Göteborg skapade flera vassa chanser (Nzuzi Toko, Victor Wernersson, Benjamin Nygren), men kom över 90 minuter inte upp i samma nivå som tidigare. 

Samtidigt försvarade sig Örebro, med en vilt stångandes Carlos Strandberg längst fram, väl och bjöd inte på några ytor mot ett normalt kontringsstarkt IFK Göteborg. 

Det blev mest handbollsanfall i slutet och utan en småelak Lasse Vibe (vadskadad) i boxen var hemmalaget alldeles för uddlöst. 

Spelare som Alhassan Yusuf och Benjamin Nygren, som varit två kometer i allsvenskan i vår, presterar fortfarande på hög nivå, men de har mattats och det är inte så konstigt med tanke på spelschema, ålder och erfarenhet. 

Robin Söder och kompani har levererat klart över förväntan och är efter tolv omgångar fortfarande med och utmanar i toppen, men det är inte konstigt att laget är slitet och uppehållet är välkommet för det här unga laget. 

***

Frågan är hur truppen ser ut när allsvenskan drar i gång igen efter uppehållet. Spelare som Giorgi Kharaishvili, Carl Starfelt och Alhassan Yusuf finns garanterat på många större klubbars radar och det är ingen hemlighet att IFK Göteborg av ekonomiska skäl måste sälja spelare i sommar. 

Benjamin Nygren drar till Belgien på måndag för att bekanta sig med Genk. 

Klubbarna är helt överens om en affär och Max Markusson, Kennet Andersson och gänget känner redan doften av uppemot 50 friska miljoner, men min känsla är att det är långtifrån givet att supertalangen till slut tackar ja till en flytt till belgiska ligan. 

17-åringen ger ett väldigt klokt och moget intryck och kommer inte att ta ett förhastat beslut även om IFK Göteborg gärna vill casha in direkt. 

Om han efter trippen söderut känner att det bästa för hans utveckling är att köra på i allsvenskan ett tag till så kommer han att välja bort en tjugodubblad lön. 

Rik på sin fotboll blir han förr eller senare ändå. 

***

Trots förlusten mot Örebro mår IFK Göteborg väldigt bra även om det fortfarande är för få nollor på bankkontot. Skillnaden mot i höstas när klubben slogs för sin allsvenska överlevnad är på alla sätt enorm. 

Blåvitt är hett igen, talanger slår igenom, publiken strömmar till Gamla Ullevi, förnuftiga ledningsbeslut fattas (som att anställa Kennet Andersson och Pontus Farnerud som sportchefer) och det är slut på interna stridigheter. 

För de blåvita anhängarna finns det all anledning att se fram emot sommaren och hösten.