Jörgen Lennartsson. Foto: CARL SANDIN
Jörgen Lennartsson.  Foto: CARL SANDIN
Markus Wulcan

IFK Göteborg rånat på poäng mot Djurgården

Publicerad

Mikael Boman satt som ett plåster på Kim Källström, Gustav Engvall raderades bort och den taktiska matchplanen kunde lika gärna ha gett tre poäng. 

I stället innebär offsidemålet att uppförsbacken blir ännu brantare. 

Och på torsdag kommer AIK på besök. 

Det skulle bli högintressant att se IFK Göteborg möta Djurgården och Gustav Engvall efter en turbulent och kaotisk vecka med interna stridigheter (nej, de är inte över på långa vägar). 

Och det blev det sannerligen. Spelarna uppträdde som väntat som superproffs och lät inte yttre omständigheter påverka prestationen på planen. Jörgen Lennartssons manskap var sammansvetsat, gediget och Engvall fick inte många meter att springa på. 

Redan efter en minut kunde vi se ett gammalt taktiskt härligt knep som vi nog inte sett sedan  2006 då Nicklas Carlsson till och med markerade Anders Svensson när han drack vatten vid sidlinjen. 

Mikael Boman följde direktiven till punkt och pricka och var där Kim Källström var. En inte jätterolig och inspirerande uppgift för en anfallare, men det gav önskad effekt och Boman är en perfekt rollspelare. Källström var knappt med i matchen i första halvlek och Djurgården hackade. Å andra sidan slarvade IFK Göteborg bort många enkla bollar och var inte tillräckligt vasst när omställningslägena kom. 

Bomans jättejobb i defensiven betydde också att IFK Göteborg tappade en gubbe framåt eftersom inte ens Boman kan vara överallt. Det hade Jörgen Lennartsson med i beräkningarna, och det såg ut som om IFK Göteborg hade varit väldigt nöjt med en poäng här trots alla kryss i de inledande omgångarna. 

I paus intervjuades Kim Källström, som skrattade till och pratade handboll och punktmarkering. Gissa vem som stod bara ett par meter bakom, hade lite allmän koll på Källström, och väntade på sin tur vid mikrofonen? 

Smått komiska scener, både där, över 90 minuter och efteråt när Källström undrade om Boman "skulle hänga med till Sturehof också". Men det var även ett taktiskt drag som kunde ha gett IFK Göteborg det där lugnet som klubben så väl hade behövt i ett pressat läge. 

Matchplanen var helt rätt och det är som sagt små detaljer som gör den stora skillnaden. Björdal sprang sig exempelvis till ett jätteläge men breddade inte tillräckligt, fick inte ytan och tiden han behövde utan hastade iväg avslutet. En smartare löpning hade kunnat ge tre poäng. 

Det var klar offside på Magnus Eriksson när han passade fram Jesper Karlström till segermålet. Det brukar jämna ut sig över tid sägs det och så är det säkert, men IFK Göteborgs anhängare känner garanterat att allt går emot klubben just nu trots den övertygande 3-0-segern mot Kalmar FF så sent som förra söndagen. 

Det är en klen tröst, noll poäng är noll poäng, men prestationen var bra sett till förutsättningarna och backlinjen med Bjärsmyr i spetsen höll hög klass. IFK Göteborg fortsätter att brottas med alla möjliga problem och på torsdag kommer AIK till Gamla Ullevi. På måndag väntar Gif Sundsvall borta. Tre tuffa matcher på åtta dagar, men IFK Göteborg har fortfarande chansen att knipa sex poäng av nio och det hade varit klart godkänt på förhand. 

Och mot AIK kommer Mikael Boman att ha krafter till att hota på allvar i offensiven också. 

*** 

Till sist: det hade varit kul att få se Sebastian Ohlsson spela allsvensk fotboll 2017. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag