Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

IFK Göteborg måste kräva svar av Marcus Berg nu

Marcus Berg har en stark höst bakom sig.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg är i skriande behov av minst en högkvalitativ anfallare. 

Hur resonerar Marcus Berg, 34, om framtiden? 

Det bör Pontus Farnerud ta reda på snarast. 

Medan ni trycker i er löksill, dillsill, senapssill och vanlig sill samt en halv hink knäck så sitter jag vid köksbordet och funderar på det blåvita truppbygget inför 2021. 

Det är ju inte helt okomplicerat, det är det inte. Alexander Farnerud och Sargon Abraham har lämnat och på pluskontot finns mittbacken Calle Johansson, 26, från Falkenberg. 

En gedigen spelare som påminner lite om typen som fanns i klubben på den tiden när det absolut viktigaste var att vinna nästa fotbollsmatch. Med Roland Nilsson vid rodret är det tänket tillbaka och Johansson kommer att ge laget rejäl stadga och kompromisslös inställning. Dessutom är han ju inte helt ofarlig framåt heller, skåningen. 

Han och Mattias Bjärsmyr känns som det givna mittlåset med Kristopher da Graca som förste reserv när tävlingssäsongen drar i gång. 

Trots att Falkenberg åkte ur är Calle Johansson mycket allsvensk fotbollsspelare för en förhållandevis liten peng. Men nu har IFK Göteborg ett överflöd av mittbackar. Sex stycken renodlade och både Jakob Johansson och August Erligmark kan rycka in vid behov och det kan nog allt-i-allo-nissen Sebastian Eriksson också om det skulle vara totalkris. 

Jesper Tolinsson lämnar dock senast till sommaren och då går också André Calisirs kontrakt ut, men det är inte otroligt att den senare lämnar i vinter och kanske lånas Rasmus Wikström ut. Klubben tror på 19-åringen, men han behöver spela kontinuerligt efter knäskadan och nu är konkurrensen i Blåvitt för tuff. 

På de båda ytterbacksplatserna ser det bra ut liksom på det centrala mittfältet. Där skulle det kunna bli Alhassan Yusuf ut och Gustav Svensson in och många miljoner plus på klubbens bankkonto. 

Värre är det på kanterna och i anfallet. Hosam Aieshs dagar i Blåvitt är räknade, Giorgi Kharaishvili har ont i foten mest hela tiden, Noah Alexandersson har haft diverse skavanker, Patrik Karlsson Lagemyr är tidigast tillbaka till hösten efter ännu en svår skada, Robin Söders kropp har tagit mycket stryk och sommarens nyförvärv Christian Kouakou verkar inte ens platsa på bänken. 

Så det är snabba, offensiva pjäser som måste in i vinter. Max Svensson, 22, i Helsingborg, Djurgårdens Nicklas Bärkroth, 28, och Sparta Prags David Moberg Karlsson, 26, finns på listan liksom ett gäng andra tänkbara och otänkbara namn. 

Klart att IFK Göteborg kollar läget med en kille som ”DMK”.  Blåvitt kan inte matcha cashen som finns i den tjeckiska storklubben, men kan i stället locka med mer speltid, en absolut nyckelroll, ett bra familjeliv nära släkt och vänner och inte minst chansen att skriva historia med en rad hemvändarprofiler vilket i förlängningen skulle kunna leda till ett ännu bättre kontrakt utomlands. 

Sedan får agenten gå i taket och vifta bort Blåvitts chanser att ro en deal i hamn hur mycket han vill. Även om det är ett långskott har större under skett i den här branschen. 

Men den största och mest akuta frågan för IFK Göteborg är Marcus Berg, 34. Allt pekar på att han drar på sig den blåvita tröjan efter sommarens EM-slutspel. Den nätta lilla 34-miljonerskåken i Långedrag står redo liksom polarna Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom. 

Men klubben behöver ett tydligt besked så fort det bara går och allra helst en underskrift direkt när mindre än sex månader på kontraktet med Krasnodar återstår. 

För det hade underlättat sportchefen Pontus Farneruds arbete en aning. Lägga mycket pengar och kraft på att ta in en försteanfallare på ett flerårskontrakt – eller köra på en billigare lösning fram tills Berg ansluter? 

Men även om landslagsforwarden tackar ja behöver Blåvitt minst en ny gubbe till som kan sparka bollen i nät, men nivå och prislapp på honom beror på Bergs beslut. 

Ett avgörande möte parterna emellan är sannolikt att vänta inom kort. Kanske redan nästa vecka eller strax efter nyår då Krasnodars spelare har semester. 

Ett lyckat utfall där kan få stor betydelse för IFK Göteborgs framtid.