Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Hemvändarna har betydligt mer att ge

Hosam Aiesh.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs tränare Roland Nilsson.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Hemvändargänget har betydligt mer att ge. 

Och Roland Nilsson måste lösa problemet Hosam Aiesh illa kvickt. 

IFK Göteborgs tränare har mycket att fundera på när klubbens allsvenska existens står på spel. 

Som till exempel Pontus Wernblooms roll och fysiska status. Han har en del krämpor och kan inte träna ordentligt, då är det svårt att göra sig själv rättvisa. Speciellt om han som mot AIK mer eller mindre fick stångas ensam där framme. 

34-åringen kommer bäst till sin rätt när han åtminstone har en kvick djupledsspelare bredvid sig, som han kan skarva fram till, och när han får komma i fart och möta inlägg i straffområdet. Wernbloom bidrar med massor blott genom sin närvaro, rutin och verbala förmåga, men han behöver tid att köra rehab och träna ikapp. 

Tid som helt enkelt inte finns och då får man göra det bästa av situationen. Lämnar han klartecken till spel ska han spela, under förutsättning att Roland Nilsson hittar en roll till honom där han gör mest nytta för laget och av det blev det pannkaka i Stockholm. 

En annan hemvändare som har det tufft är Jakob Johansson. Mot AIK var mittfältaren som sköt Sverige till VM 2018 underkänd, inte minst när det gäller passningsspelet. Men grundkapaciteten är förstås hög och det kan ta ett bra tag att komma i hundraprocentig matchform efter en korsbandsskada (om man inte heter Zlatan Ibrahimovic, men där gäller ju inga naturlagar alls). 

Det var tydligt att Johansson hade det extra kämpigt i löpfenomenet Alhassan Yusufs frånvaro (avstängd). I det rutinerade gänget, som ju ska vara stommen som bär laget när det blåser som värst, är det Mattias Bjärsmyr som så här långt har skött sig bäst. Också med en del skavanker, men med hög lägstanivå som gjort defensiven mer stabil. Det känns givet att klubben väljer att utnyttja optionsåret där. 

Sebastian Eriksson har av skadeskäl knappt spelat och Robin Söder gjorde mot AIK sina första 15 minuter sedan omgång två. Tanken är att alla fem ska vara i toppform till nästa säsong med en ordentlig försäsong i benen, men dit är det långt och det är fortfarande oklart i vilken division IFK Göteborg spelar då. 

En annan hemvändare som har mer att ge: Tobias Sana. Är i sina bästa stunder en stor tillgång och tar mycket ansvar, men har varit för ojämn och använder ofta för många tillslag. 

Sex omgångar återstår, det är kniven mot strupen i varje match, och Roland Nilsson måste få ut maximalt av varje gubbe med start mot Malmö FF borta på söndag. 

Hans kanske viktigaste uppgift nu är att lösa gåtan Hosam Aiesh. När ”Rolle” tillträdde var han tydlig med att laget varit för ”spretigt” och den som fick klä skott för det var en av klubbens dyraste värvningar genom tiderna (närmare sex millar i bara övergångssumma). Aiesh har sedan Poya Asbaghi fick sparken knappt fått hoppa in och när han fick starta i cupmötet med division 2-gänget Husqvarna gjorde han en direkt svag prestation. 

25-åringen har tydligt visat sitt missnöje med situationen, vilket inte brukar uppskattas på Kamratgården, men – och det här är viktigt att poängtera – han har varit lika tydlig med att tränaren bestämmer och att IFK Göteborgs bästa kommer först i alla lägen. 

Aiesh tycker inte att han har fått chansen under Roland Nilssons ledning medan nye huvudtränaren säkert tycker att att Aiesh har fått chansen i mer eller mindre varenda match sedan flytten från Östersund förra sommaren – utan att ens nästan motsvara de högt ställda förväntningarna. 

Problemet handlar inte om att Hosam Aiesh inte kämpar tillräckligt mycket – minns bara den brutala defensiva löpningen i cupsemin mot Elfsborg när klockan närmade sig 120 minuter – utan problemet handlar om att mittfältaren har haft svårt att anpassa sig till det kollektiva spelet. Enkelt förklarat har han varit för bollkär, borrat ner skallen och försökt göra sin gubbe på kanten utan att se var medspelarna befunnit sig, vilket lett till uteblivna målchanser och bolltapp i farliga lägen. 

Brist på spelförståelse kan man också kalla det. 

I grund och botten är Hosam Aiesh ändå en högklassig allsvensk spelare som utan tvekan kan vara tungan på vågen i höst när IFK Göteborg ska säkra sin allsvenska plats. Han är alldeles för bra för att inte ens få hoppa in, men då måste han också göra exakt det som tränaren kräver av honom. 

Om det inte redan är gjort så behöver nog Roland Nilsson och Hosam Aiesh sätta sig ner och rensa luften för klubbens bästa. 

Mesta mästarna väntar alltså i Skåne på söndag. 

Mitt förslag på startelva då, 4-2-3-1 från höger: 

Giannis Anestis 

Alexander Jallow Mattias Bjärsmyr August Erlingmark Yahya Kalley 

Jakob Johansson Alhassan Yusuf 

Hosam Aiesh Pontus Wernbloom Giorgi Kharaishvili 

Robin Söder