Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Han är ett fynd – men nu måste Blåvitt värva

Giorgi Kharaishvili gör avtryck i Blåvitt. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Det där var ett skämt till straff och det är lätt att känna med IFK Göteborg. 

Samtidigt är truppen alldeles för tunn och det har blivit kostsamt. 

Högkvalitativa nyförvärv är ett absolut måste – och det direkt. 

Smått parodiska scener på Studenternas IP i Uppsala. Tre straffar, en till Blåvitt och två till Sirius – och alla tveksamt dömda. 

Men den sista sticker ut rejält. Philip Haglund söker kroppskontakt med David Boo Wiklander och går in i duell – och faller pladask. Smart gjort av Haglund, men ett helt obegripligt domslut och Blåvittkaptenen såg med rätta ut som ett frågetecken. 

Det är bara att hoppas att VAR kommer till allsvenskan så snabbt som möjligt – för så där ska inte fotbollsmatcher avgöras. 

Om det var något IFK Göteborg inte behövde just nu så var det en sådan här förlust som tar tufft mentalt. En stabil 2-0-ledning som på drygt 45 minuter förvandlades till 2-3. 

Mot tabelljumbon.

Annars gick allt enligt planerna från början och Poya Asbaghis taktik föll väl ut före paus. Kompakt defensiv, effektiva omställningar på kvicka spelare med Mats Gren-fyndet Giorgi Kharaishvili i spetsen. 

1-0 på straff av Emil Salomonsson, 2-0 av Kharaishvili efter en mäktig soloprestation och perfekt avslut nere vid stolproten. 

Georgiern går från klarhet till klarhet, även om han blir väl anonym emellanåt, och det känns givet att köpoptionen utnyttjas senare i höst om inte förr. 

Men Sirius fick energi av den sena reduceringen före halvtidsvilan och i andra halvlek blev IFK Göteborg alldeles för passiva och sjönk djupare och djupare samtidigt som Sirius skruvade upp passningstempot. 

Och efter kvitteringen på straff så låg ett segermål för hemmalaget i luften – även om Kharaishvili visserligen sprintade sig till ett friläge som Lukas Jonsson i målet räddade – men att det skulle komma till på det sättet var svårgissat. 

Men hur tungt det än känns just nu så är IFK Göteborgs problem större än enskilda domarmisstag. 

Truppen är både tunn och felbalanserad och tappar man fyra startspelare i ett nafs och inte ersätter någon så blir det jobbigt. Laget är framför allt i akut behov av en spelskicklig central mittfältare och en central anfallare. 

Och det måste vara rejäla, etablerade spelare som kan göra avtryck omedelbart. Inte någon som kan bli bra om ett par år eller någon ljummen mellanmjölksspelare. 

Det är läge att sätta sprätt på åtminstone en del av Pontus Dahlberg-pengarna – annars kan hösten bli obehaglig på riktigt. 

Blåvitts bud på Sundsvalls mycket duktige mittfältare David Batanero viftades bort och i nuläget känns inte en affär trolig om inte summan höjs avsevärt. 

Klubben är helt överens med Degerfors Sargon Abraham om ett kontrakt från 2019 även om det, som det så fint heter, ännu inte har kommunicerats. Men det skulle förvåna om man inte lyckades få loss honom redan i sommar. 

För alla blåvitas skull är det bara att hoppas att sportchefen har flera vettiga och realistiska reservalternativ som ligger i pipelinen. 

För ordentliga nyförvärv hade inte bara gjort susen på planen utan hade även inneburit en positiv mental injektion för hela klubben. 

På lördag väntar ett ångestladdat och svettigt hemmamöte med Brommapojkarna. 

Då borde ett par nya spelare vara på plats – det är Poya Asbaghi värd.