Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Fråga: Ska Lasse Vibe spela vänsterback?

Poya Asbaghi.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Lasse Vibe.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

3-1 till nykomlingen AFC Eskilstuna och absolut ingen är förvånad. 

IFK Göteborgs utveckling under Poya Asbaghis ledning är obefintlig. 

Fråga kolon: Ska Lasse Vibe spela vänsterback? 

Sällan har en allsvensk premiär för IFK Göteborg känts så sval och det beror verkligen inte bara på att supportrarna har valt att bojkotta allt som har med AFC att göra. 

Klubben har gjort sitt bästa genom att stänga första timmen på de två sista träningarna inför match, och det gällde obegripligt nog även inför premiären. 

När 60 minuter hade passerat och lördagspasset i princip var över och spelarna samlade in bollar knallade en (1) stackars supporter in på Bravida Arena. 

Det borde förstås ha varit ett par hundra där under hela träningen för att ge spelarna allt tänkbart stöd inför en säsong där IFK Göteborg med största sannolikhet får kämpa för sin allsvenska existens. 

Det hade inte per automatik lett till någon poäng mot AFC, men det handlar om att skicka signaler, att skapa hajp och ge spelarna de där extra procenten självförtroende som de så väl behöver när läget i klubben är som det är. 

IFK Göteborg inledde annars piggt i Eskilstuna och fick bra träff i presspelet och kontrollerade händelserna. Men det är ju det här med att skapa och sedan förvalta målchanser i kombination med att hålla tätt bakåt. 

Efter 20-30 minuter såg det ut ungefär som det gjorde under hela 2018. Det är för lätt att göra mål på IFK Göteborg och när Denni Avdic rullade in 1-0 tittade fem-sex spelare på bollen i sekvensen innan i stället för att hålla koll på motståndare och farliga ytor. 

Det blev aldrig spännande

Om det beror på spelsystemet eller individuella misstag låter jag vara osagt, men det har varit hönsgård i defensiven i över ett år nu och experimentet som påbörjades inför 2018 kan bli väldigt, väldigt kostsamt i längden. 

AFC Eskilstuna är ett kompetent gäng, det ska sägas, och det har inte undgått någon som följt svenska cupen. Felix Michel gör massa nytta genom att både spela tufft och enkelt, Anel Raskaj är en mittfältssnidare, Adi Nalic (3-1) ett fynd och Samuel Nnamani (2-0) hade sannolikt inte gjort bort sig på en fitnesstävling. 

Robin Söder bjöds på ett mål, men det blev aldrig riktig spännande och nykomlingen var helt enkelt klassen bättre än IFK Göteborg. 

En premiär är en premiär och det är 29 matcher kvar, men det är oroväckande att glöden saknas, att ingen får ett frispel och att ingen verkar tro på det på riktigt. 

Transferfönstret stänger på torsdag och IFK Göteborg är i skriande behov av framför allt en vänsterkantsspelare. Är tanken att Lasse Vibe ska spela där? 

Dansken är på ingång och det är klart som sjutton att Blåvitt ska göra allt för att lösa den populäre och målfarlige anfallaren, men klubben borde definitivt lägga krut på att få in en winger också. 

Eller varför inte en hederlig gammal vänsterback som är bra på att försvara? Men det kanske inte är modernt, vad vet jag. 

Han vore en injektion

Kommande dagar blir hyperspännande och Lasse Vibe vore en injektion som lyfter hela klubben på alla sätt och som säljer mängder med biljetter på egen hand. 

När spelet inte har fungerat på väldigt länge är IFK Göteborg i skriande behov av något som kan hotta upp hemmapremiären mot Elfsborg på söndag.