Jörgen Lennartsson får se sig om efter en ny arbetsgivare. Foto: CONNY SILLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jörgen Lennartsson får se sig om efter en ny arbetsgivare.  Foto: CONNY SILLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Markus Wulcan

Ett väntat beslut – men det bör inte stanna här

Publicerad

En förändring var nödvändig och det är alltid lättast att sparka tränaren. 

Men IFK Göteborgs problem är större än Jörgen Lennartsson. 

Klubben måste börja om – utan sportchefen Mats Gren. 

Under måndagskvällen, många timmar efter avslutad träning, stod tre bilar parkerade på Kamratgården. En av dem tillhörde assisterande tränaren Alf Westerberg. 

Sannolikt fick han beskedet där och då. Westerberg är en lugn och sansad herre och – förstås – mycket fotbollskompetent. Det var han som främst var hjärnan bakom de taktiska triumferna mot Piast Gliwice och HJK Helsingfors, båda på bortaplan förra sommaren. 

 

LÄS MER: Lennartssons första ord efter beskedet 

 

Det är bra att IFK Göteborgs styrelse till slut visade verklig handlingskraft och agerade för att bromsa fallet. Jörgen Lennartsson är en duktig allsvensk fotbollstränare, men till slut kom verkligheten ikapp och en ny röst i omklädningsrummet kan göra stor skillnad i det här läget.

Formsvaga heliga kor

Lennartssons matchcoachning har minst sagt varit bristfällfällig. Nästan alltid samma startelva oavsett resultat, nästan alltid samma byten oavsett resultat. 

Westerberg är en tillfällig lösning, men en klok sådan. Lennartsson har haft sina heliga kor – som att ständigt spela med formsvaga spelare som Sören Rieks och Mix Diskerud. 

Det lär bli en hel del ändringar framöver och prestigevärvningen från i vintras, Sebastian Ohlsson, kommer garanterat att få sina första minuter i allsvenskan den här säsongen. Redan mot Örebro på söndag får vi förmodligen se ett lag med en helt annan fart och hunger. 

Fattade principbeslut om Ohlsson

Att Ohlsson inte har fått spela har ingenting med sportsliga kvaliteter att göra utan har, enligt mina uppgifter, handlat om ett principbeslut från Lennartsson. Mats Gren värvade Ohlsson utan ett okej från Lennartsson, som svarade med att tokpeta mittfältaren. 

Det där funkar inte i en elitklubb, varken Grens eller Lennartssons agerande. 

 

LÄS MER: GT avslöjar – Lennartsson sparkas 

 

IFK Göteborg har tagit ett första steg mot en ny framtid, men vägen dit är lång. Blåvitt är en klubb i fullständigt kaos, både sportsligt, ekonomiskt och förtroendemässigt. 

Sportchefen Mats Gren är inte ansvarig för allt, men väldigt mycket. Han har haft 3,5 år på sig att få ordning på torpet, men i stället pekar kurvan spikrakt neråt. En elfteplats i allsvenskan just nu, en enda stor röra kring alla utgående kontrakt, och klubben tigger pengar av sponsorer för att ha råd att värva in en spelare som Joel Ekstrand. En skadedrabbad mittback som knappt har spelat en match de senast säsongerna. 

Om kaoset: "Inte sett något liknande"

Och trots spelarupproret i våras, en förkrossande majoritet låg bakom, inte ett fåtal spelare, har inte mycket blivit bättre. Kommunikationen på Kamratgården är fortfarande under all kritik och ledarskapet beskrivs av mina kontakter som obefintligt. 

"Jag har inte sett något liknande under alla mina år i branschen." sa en person med väldigt god insyn i verksamheten häromdagen. 

 

LÄS MER: Ralf Edströms krav: Sparka Gren

 

Så IFK Göteborg behöver starta om verksamheten med en sportchef som spelare och personal på Kamratgården har förtroende för och börja jobba långsiktigt igen. 

Ska ha all respekt

Gamla storspelare som Niclas Alexandersson och Magnus Erlingmark skulle säkert kunna hjälpa till i föreningen i detta akuta läge, och akademichefen Jonas Olsson skulle också kunna kliva upp ett snäpp i en övergångsperiod. 

Till sist: jag kommer ändå sakna människan Jörgen Lennartsson på Kamratgården. Alltid tillgänglig, oftast på gott humör, gillar att slänga käft och han har verkligen stått upp som en riktig ledare när det har blåst som mest och tagit smällarna. 

Det ska han ha all respekt för.

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag