Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Ett steg tillbaka mot det gamla Blåvitt

Roland Nilsson tar över IFK Göteborg efter Poya Asbaghi.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson på fredagens presskonferens.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det känns som att klubben tar ett steg tillbaka mot det gamla Blåvitt. 

Och det är verkligen inte något dåligt. 

Roland Nilsson, 56, framstår alltmer som ett klockrent val som kommer att ge laget exakt det som behövs i nuläget. 

Pontus Wernbloom i blåvit skrud tränad av Roland Nilsson hösten 2020. 

Nope, det såg man inte riktigt komma för några veckor sedan, men kittlande är det onekligen. 

56-åringen utstrålade pondus och beslutsamhet på presskonferensen och han är en krävande tränare som sätter tre poäng främst, hur själva spelet ser ut kommer i andra hand och tro inte att han är nöjd med ett kryss borta mot, säg, Örebro. 

 ”Rolle ” betonade att han inte vill ändra för mycket direkt och gav inga tydliga besked om spelsystem, men det är inget snack om att vi kommer att få se ett rakare IFK Göteborg framöver med en bättre organiserad defensiv, mer kampfotboll och fler bollar i offensivt straffområde. 

Den passningsorienterade fotbollen som Poya Asbaghi och Ferran Sibilia med blandad framgång försökt implementera kommer inte att kastas i papperskorgen, men att det blir mindre risktagande och att backlinjen skyddas bättre, framför allt ytterbackarna, tar jag för givet. 

För det IFK Göteborg ”presterade” mot Hammarby (0–4) är inte värdigt klubben och 14 raka i allsvenskan utan seger är smått ofattbart. 

Jag tycker också att stora delar av spelartruppen passar Roland Nilsson bra, med frontfigurer som Pontus Wernbloom, Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Robin Söder. Laget behöver stabilitet och bildgooglar man det ordet dyker Roland Nilssons nuna upp. 

Ett par hektiska veckor är över för IFK Göteborg och i väntan på tre poäng får nu klubben åtminstone lite lugn och ro ett par dagar. 

Bottenrysare mot Falkenberg på söndag, FC Köpenhamn – som den gamle högerbacken fick sparken ifrån 2012 – i Europa League-kvalet på torsdag och så en ny bottenrysare mot Kalmar FF söndagen efter. 

Han får ingen mjukstart direkt, ”Rolle”, och det ska bli väldigt intressant att se hur snabbt han sätter sin prägel på laget. 

Givetvis finns det högljudda supportrar som är extremt missnöjda med klubbens val och det vore väl förfärligt tråkigt om alla var överens om allt hela tiden. Det kanske ligger i människans natur att man vill se något nytt och fräscht, som när Poya Asbaghi, då 32, klev in inför 2018 – men Roland Nilssons gedigna erfarenhet, både som spelare och ledare, och kunnande är precis det IFK Göteborg behöver när det mesta skakar. 

När det vänder – för det gör det med den här truppen – så tror jag att de arga grupperingarna inser att klubben vid den här tidpunkten gjorde ett klokt, välgrundat och framför allt tryggt val. 

Sedan hade jag verkligen inte haft något emot IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson, 41, heller. En blivande stortränare, om han inte redan är det, som de senaste åren starkt bidragit till ”Pekings” utveckling och sålt spelare för enorma belopp, även om laget har det tungt just nu. 

Men om jag förstår saken rätt fick Roland Nilsson bland annat bättre referenser när IFK Göteborg gjorde sin research. Och tro inte att klubbens process i den här frågan, där kom det ordet igen, ja, inleddes när Poya Asbaghi sparkades förra veckan. 

Den har givetvis pågått ett bra tag alldeles oavsett vad klubbledare säger. Allt annat vore oprofessionellt.  

IFK Göteborgs ledning har, ofta med rätta, fått en hel del kritik, men nu har man agerat beslutsamt vilket var ett absolut måste i det här läget. 

Fortsättningen blir väldigt spännande. 

TV: Wulcan: ”Precis vad IFK Göteborg behöver”

TV: Farnerud om spelet bakom tränarjobbet