Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Ett genombrott att jämföra med Isak

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två bollar i stolpen, blåsta på en straff och nära en poäng.  

I stället fick IFK Göteborg med sig något annat hem. 

Och mitt framför våra ögon har vi ett allsvenskt genombrott fullt i klass med Alexander Isaks.

Lagets vassaste fotbollhjärna fick en smäll mot huvudet i lördags och stannade kvar i Göteborg. Men Robin Söder, suverän mot Elfsborg i hemmapremiären, saknades faktiskt inte nämnvärt i den första halvleken mot Djurgården. 

Andra killar klev fram och spelade med ett helt annat självförtroende än tidigare i vinter/vår. IFK Göteborg såg ovanligt synkat ut, pressade hårt med hela laget när tillfälle gavs och inte bara en och en, föll ner kompakt och stängde ytor när Djurgården hade fått kontroll på bollen. 

Giorgi Kharaishvili har fått fart på både ben och huvud, Patrik Karlsson Lagemyr tog extra ansvar i Söders frånvaro och det mesta och det bästa framåt gick via ”Pakas” fötter före paus. Och allra längst fram sprang ett underbarn omkring och såg ut som om han gjorde sin tionde säsong i allsvenskan. 

Fattade Benjamin Nygren ett enda felbeslut på 90 minuter? Satte 17-åringen en enda fot fel på 90 minuter? 

***

Så lugn, så smart, så bollskicklig, så modig, så mogen, så sevärd, så löpstark och så komplett redan. 

Anfallet som var nära att ge Blåvitt ledningen var tjusigt. Karlsson Lagemyr hittade Kharaishvili i djupet, georgiern halvklackade fram Nygren och när både back och målvakt väntade sig skott i bortre hörnet vrickade anfallaren bollen på andra sidan av försvararen, ställde alla – och prickade stolpen. 

Djurgården var väldigt blekt i första och fick sannolikt en ordentlig hårtork av Kim Bergstrand i paus. Det gav omedelbar effekt. Högre press, bättre rörelse, mer aggressivitet och när IFK Göteborg slarvade i uppspelsfasen längs kanten kunde Fredrik Ulvestad till slut kraftfullt nicka in 1-0 efter fint förarbete på vänsterkanten. 

Giorgi Kharaishvili halkade, gled in i motståndare, fick sin andra varning och visades ut. Men IFK Göteborg växlade upp undan för undan i jakten på kvittering, inhopparen Lasse Vibe nickade i stolpen via Per Kristians Bråtveits fingrar innan Sebastian Ohlsson tog sig runt på kanten och spelade fram Nygren, som stötte in kvitteringen från nära håll. 

Gästerna orkade inte hela vägen och Mohamed Buya Turay skickade in segermålet i minut 88. 

***

Det blev inga poäng i Stockholm, men IFK Göteborg börjar undan för undan se ut som IFK Göteborg igen. Viljestarkt, hårt duellspel, farliga omställningar och massa energi. 

Det räckte inte den här gången, men fortsätter laget på samma sätt ska det inte behöva bli tal om en nervös streckstrid i höst. IFK Göteborg kunde definitivt mäta sig med ett Djurgården som siktar på att blanda sig i toppstriden och insatsen kan säkert betyda en del mentalt framöver även om det blev förlust. 

Och visst skulle Benjamin Nygren haft straff i mitten på andra halvlek. En oväntad tunnel, på väg förbi, ett krokben och tydlig kontakt. 

Totalt sex allsvenska matcher (fyra från start), fyra mål och två assist. 

Ett allsvenskt genombrott fullt i klass med Alexander Isaks eller vem ni vill. 

IFK Göteborgs supportrar kan trösta sig med att de har en av svensk fotbolls mest spännande spelare i laget.