Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markus Wulcan

En utrensning lär vänta i vinter nu

Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mental styrka när det behövdes som bäst. 

En fullständigt miserabel allsvensk säsong är i praktiken slut, men IFK Göteborg hänger i alla fall kvar. 

Nu lär en utrensning vänta i vinter. 

Efter det ”horribla jävla inhoppet” mot BK Häcken senast skickade Roland Nilsson en tydlig signal även om alternativen inte var många: Vi tror på dig, du startar mot Östersund, gör samma sak som du gjorde mot Helsingborg. 

Det gjorde Emil Holm. 1–0 på en hörna, lugn och ro i blåvita kroppar och själar och nu har 20-åringen gjort ganska så exakt lika många mål som Pontus Wernbloom, som satt hemma i tv-soffan (avstängd) och njöt av IFK Göteborgs kompakta och gedigna insats i ett frostglittrigt Jämtland. 

Några onödiga och enkla bolltapp av Alhassan Yusuf, som för ovanlighetens skull såg ut som en vanlig allsvensk spelare, kunde ha ställt till det men det var IFK Göteborgs match från början till slut och 4–0 säger det mesta. 

4-4-2, raka linjer, synkade lagdelar, okomplicerad fotboll och så ett mycket vackert 2–0-mål på det. Hög bollvinst, rappt passningsspel och ett Sargon Abraham-avslut i nättaket. 

Emil Holm och Sargon Abraham är två spelare som med rätta fått kritik under säsongen. Sedan sänkte Holm Helsingborg i den högdramatiska måstematchen, Abraham fixade en poäng mot BK Häcken och båda klev fram mot Östersund. 

Mål som har räddat IFK Göteborg från totalt fiasko och eventuell degradering till superettan. Snacka om att leverera under stor press. 

En annan kritiserad spelare som har presterat i de senaste omgångarna som förtjänar beröm: Kristopher da Graca. Lugn, rejäl och tabbarna är som bortblåsta. 

Är det han och Mattias Bjärsmyr som är förstavalet som mittlås nästa säsong? Ganska troligt. 

Men det är många månader bort och mycket kommer att hända på Kamratgården framöver. IFK Göteborg siktade på att kunna utmana de bästa lagen, i stället blev det en kamp för överlevnad. Det kommer att få stora konsekvenser. 

När säsongen summeras är det få spelare som kan kvittera ut godkänt betyg. Den sportsliga ledningen vill garanterat göra en rad förändringar. Ut med välavlönade killar som inte levererar och in med friskt blod. 

Ett absolut måste på Pontus Farneruds att-göra-lista: En central anfallare som kan sparka in bollen i motståndarnas mål. Robin Söders kropp är tyvärr opålitlig och att inte ha haft en vettig backup till honom på hela säsongen har varit mycket kostsamt. 

Marcus Berg ansluter troligen nästa sommar (den har vi hört förut), men Blåvitt behöver bättre bredd där framme redan till premiären.

Ett annat absolut måste är att förlänga Mattias Bjärsmyrs avtal. 34-åringen har varit IFK Göteborgs klart bästa mittback den här säsongen och håller ett bra tag till. Ge honom ett två- eller treårsavtal. Kontinuitet gynnar båda parter i det här fallet. 

Grundstommen är ändå rejäl, ett par vassa och smarta förstärkningar på det så finns det hopp om en ljusare framtid för IFK Göteborgs hårt prövade och tålamodströtta supportrar. 

Men det är långt dit och det är inte bara på spelarsidan det kommer att hända grejer. En och annan ledare kan bytas ut när Roland Nilsson får tid att forma sin stab inför 2021 och även bland personalen på Kamratgården kan det bli justeringar. 

Inte minst har en rad sponsorer en hel del synpunkter på hur verksamheten bedrivs. 

Mötet med Sirius nästa helg ska spelas av, men styrelsens intensiva jobb för att få klubben på rätt köl börjar direkt. 

För så här – cuptiteln till trots – kan det bara inte fortsätta.