Abdul Razak i Manchester Citys tröja. Foto: FELIX DLANGAMANDLA
Abdul Razak i Manchester Citys tröja.  Foto: FELIX DLANGAMANDLA
Markus Wulcan

En chansvärvning – med stor potential

Publicerad

Det säger en hel del att han har varit i Manchester City. 

Det säger en hel att han så sent som i fjol var aktuell för provspel i Gais. 

Abdul Razak är en chansvärvning – men potentialen är stor. 

Av erfarenhet är jag skeptisk till mycket inom fotbollsbranschen – men om det är något jag har väldigt stort förtroende för så är det Olle Sultans fotbollsöga. Chefsscouten lägger ner smått osunt mycket tid och kraft på sin stora passion i livet. 

Säger Olle Sultan att Abdul Razak är en väldigt bra fotbollsspelare för IFK Göteborg så är ivorianen det. Sedan kan spelare misslyckas av en rad olika anledningar ändå, men grundförutsättningarna för en lyckad sejour i den blåvita tröjan finns utan tvekan. 

Den bolltrygge och råstarke mittfältaren är köpt för att gå rätt in i startelvan, tro inget annat. Det ska bli spännande att se om han får kampera ihop med Mads Albaek, Sebastian Eriksson eller rentav Gustav Svensson, om han nu skulle bli utköpt från sitt kontrakt i Kina. I och med den här värvningen minskar förstås Lawson Sabahs chanser till speltid markant. Samtidigt kan IFK Göteborg tänka sig att sälja Sebastian Eriksson eller Mads Albaek i vinter om förutsättningarna är de rätta. 

Abdul Razaks cv är lika imponerande som märkligt. Sedan 2011 har han representerat hela nio klubbar, där förstås Manchester City sticker ut, och antalet spelade matcher per säsong är anmärkningsvärt få. Tolv stycken för AFC United i superettan i fjol är hans bästa notering hittills på seniornivå. Det är något man bör ha i bakhuvudet inför den här säsongen. För ett år sedan skulle den femfaldige landslagsmannen provträna med Gais, men han dök aldrig upp. I stället blev det alltså, efter en del strul, AFC United där han stundtals imponerade stort. 

Superettan är superettan, men kanske kan ett treårskontrakt, en stabil tillvaro, och en rejäl försäsong i kroppen bli 24-åringens stora lycka, vilket i så fall också kan bli IFK Göteborgs stora lycka. 

Abdul Razak är inte den stora profilvärvningen som får klubbens luttrade supportrar att springa till Gamla Ullevi och köpa årskort, men det är ändå en viktig pusselbit till lagbygget som börjar se ganska så gediget ut. En anfallare måste in, men då ska det vara en startspelare och inte ett fjärdealternativ. Det är på alla sätt, inte minst ekonomiskt, bättre att lyfta upp jättelöftet Måns Saebbö, 16, än att ta in en dyr utfyllnadsspelare. 

IFK Göteborg känns i nuläget inte som en tänkbar guldkandidat, men det finns ändå anledning för supportrarna att börja andas optimism igen. 

 

Se alla avsnitt av Studio GT här! 

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag