Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

En briljant insats – IFK sitter på en guldklimp

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han har inte lirat en minut men har redan satt viss prägel på laget, Lasse Vibe.  

Och nere på Ullevis gräsmatta sprang framtiden runt och gjorde som han ville. 

Dansken är en klok herre. Efter ett par träningspass i den blåvita dressen konstaterade han ett och annat. 

– Det kanske låter gammaldags, men alla behöver inte vara kompisar under 65 minuter här ute. Här kan vi grisa lite för att få upp intensiteten och nivån. Där inne kan vi vara kompisar allihop. Så här snällt är det inte utomlands och det hänger ihop med nivån. Fotboll ska inte vara bekvämt. Så är det bara, sa han. 

***

Lasse Vibe tycker alltså att spelarna måste tävla mer och trycka till i närkamperna på träningarna för att det i förlängningen leder till bättre prestationer i skarpt läge i allsvenskan. 

Självklarheter kan tyckas, men alla som följt IFK Göteborgs träningar och den gradvisa försämringen de senaste åren vet att Lasse Vibe har rätt. 

Och hemmapremiären mot Elfsborg på ett soldränkt Ullevi vittnade om ett helt annat IFK Göteborg än det bleka laget som inte ens verkade tro att det var möjligt att ta poäng mot nykomlingen AFC Eskilstuna borta i premiären. 

Hemmalaget kom ut aggressivt och visade en attityd som vi inte är vana att se numera. Men sedan höll Blåvitt på att falla på eget grepp och det hela var väldigt märkligt. Blåvitt började slå bort passning på passning och vi pratar inte om några enstaka misstag utan det såg som ut att det pågick någon sorts världsrekordförsök. 

Elfsborg tryckte på och dominerade stort, dock utan att skapa någon vass målchans. Där och då såg det ändå ut som boråsarna skulle kunna ta en ganska bekväm trepoängare. 

***

Men fotboll är en märklig sport. I minut 23 kontrade Blåvitt på högerkanten, Benjamin Nygren, 17, vrickade elegant bak bollen till Patrik Karlsson Lagemyr som skickade in 1-0 i krysset. Och dittills hade ”Paka” varit direkt underkänd efter otaliga bolltapp. 

Tre minuter senare, efter ännu en kontring, placerade Benjamin Nygren behärskat in 2-0 inför 17 222 åskådare. Den som passade på att besöka toaletten under den korta perioden trodde nog att det var någon form av blåsning på gång. 

Mål förändrar matcher, IFK Göteborg fick ordning på passningsspelet igen, Elfsborgs tränare Jimmy Thelin tog inga fångar utan bytte ut både Samuel Holmén och Jonathan Levi i paus, men hemmalaget var bättre och smartare och bjöd inte på något i andra halvlek. 

Giorgi Kharaishvili kostade på sig att bränna en straff innan Benjamin Nygren passade fram Sebastian Ohlsson som dundrade in 3-0 i nättaket. 

Tre poäng, luft under vingarna och lite andrum för hela klubben och tränaren Poya Asbaghi. 

Snart har kineserna hittat okejknappen som gör Lasse Vibe spelklar och då ska han in i det här laget. Frågan är vem han ska peta? 

Efter den här eftermiddagen kan vi konstatera att det inte blir Benjamin Nygren i alla fall. Ett mål, två assist, grym touch, fint spelsinne och ett allmänt moget uppträdande i 90 minuter. 

En rakt i genom briljant insats på alla sätt och vis. 

Killen är 17 år. 

***

IFK Göteborg sitter på en guldklimp och nu har han cementerat sin plats i startelvan. 

En match gör ingen säsong, men nu knallar de blåvita supportrarna hemåt med ett leende på läpparna och känner att det finns hopp om framtiden igen. 

För en vecka sedan var det undergångsstämning. 

Det svänger fort i fotbollsbranschen, och visst har han på något sätt redan gjort avtryck med sin blotta närvaro, Lasse Vibe.