Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Elfsborg sårade där det gjorde mest ont

BORÅS. Hammarby åkte till Borås med en smått hopplös uppgift.

Och Elfsborg sårade där det gjorde som mest ont.

Magnus Haglunds lagbygge imponerar inte än, men har åtminstone puttrat i gång.

Hammarby kom ut modigt på Borås Arena. Hög, aggressiv press och typisk skava hälsenor-fotboll à la Philip Haglund. Och bortsett från Viktor Prodells tidiga 1-0-nick var det effektivt i långa perioder.

Elfsborg hade väldigt svårt att få i gång sitt sedvanliga passningsspel och komma förbi Hammarbys förstapress. Men när de väl gjorde det fanns det oceaner av ytor, framför allt på kanterna.

Och det var exakt där som Magnus Haglund ville att hans lag skulle lägga extra kraft.

Arnór Smárason och Fredrik Torsteinbö är duktiga fotbollsspelare, men de är inga ytterbackar även om de har spelat där förut. Mittbackarna skakade på huvudet och skällde när Torsteinbö vid ett par tillfällen hamnade alldeles för långt ner och upphävde offsiden.

Med fyra skadade ytterbackar hade Nanne Bergstrand inte många andra val, men det var där och ingen annanstans som Hammarby förlorade den här matchen.

Jesper Manns sprintade förbi Torsteinbö och slog ett perfekt inlägg. Prodell vann enkelt nickduellen mot Smárason och skallade in 1-0.

Vid 2-0 orsakade Smárason straffen innan han själv reducerade på samma sätt. Sedan kastade högerbacken ett huvudlöst inkast som ledde fram till Elfsborgs tredje mål.

Men det var inte färdigt där. Han hann också med att dra på sig ytterligare en straff (4-1, Marcus Rohdén) innan mardrömskvällen var över. Onekligen en händelserik afton för Smárason.

Det var på den nivån att man satt och led med den stackars islänningen, som naturligtvis gjorde sitt bästa.

I andra halvlek såg Elfsborg ut som Elfsborg igen. Kvickare fötter, mer exakta passningar och ett helt annat flyt i spelet. Hammarby fick energi och luft under vingarna efter reduceringen framför en stor, högljudd och välsjungande bortaklack.

Men anfallsspel verkade inte stå på förstasidan i aftonens Nanne-manual. Hammarby försökte med sitt fysiska spel, framför allt på fasta situationer, men hade ingen annan synlig idé än tuff kampfotboll. De enstaka bollarna på djupet till Måns Söderqvist gav bara någon halvchans.

Gästerna gjorde en gedigen bortamatch men var aldrig nära att hota på allvar, sedan blev siffrorna väl stora sett till matchbilden. För det här var en jämn tillställning som avgjordes av skador och Elfsborgs effektivitet.

Elfsborg briljerade mot BK Häcken i premiären men förlorade med 2-1. Elfsborg briljerade inte ett dugg mot Hammarby men vann med 4-1. Fotboll kan vara en märklig sport, men Magnus Haglund får i alla fall lite lugn och ro och vet att hans lag är på rätt väg resultatmässigt.

Hammarby har inget att skämmas för efter Boråsbesöket, men behöver börja plocka treor. På söndag väntar Helsingborg som är i exakta samma situation med en poäng efter två omgångar.

Räkna med att Nanne kommande dagar ber till ytterbacksgudarna om skadefria spelare.