Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Det fick en och annan att höja på ögonbrynen

Noah Alexandersson har skrivit A-kontrakt med IFK Göteborg.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Noah Alexandersson och Jake Weisbrod.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Måns Saebbö, 18, gjorde mål i allsvenskan men fick inget A-lagskontrakt. 

Noah Alexandersson, 17, är helt oprövad men fick ändå A-lagskontrakt. 

Varför? 

Det hela är ganska enkelt. 

Jämförelsen haltar givetvis eftersom de inte spelar på samma position. Saebbö är anfallare och Alexandersson mittfältare, men jag vet att det ändå har varit en liten snackis i blåvita kretsar. 

Under 2017 blev Saebbö historisk då han var den förste spelaren som är född på 2000-talet som var med och tränade med IFK Göteborgs seniorlag. 

Sedan gick det tyngre och den snart 19-årige anfallaren fick inte den utvecklingen som han och klubben hade hoppats. Men på grund av mängder med skador så fick han i våras chansen mot Sirius borta i allsvenskan. 

Självklart presenterade han sig direkt och gjorde mål när Blåvitt vann med 4-2. 

Men i början av juni fick han beskedet att klubben inte erbjuder honom någon fortsättning i A-laget när ungdomskontraktet löper ut den 31 juli. 

Måns Saebbö är därmed fri att söka ny klubb. 

I stället meddelade IFK Göteborg nyligen att man tecknat ett A-lagskontrakt (3,5 år) med Noah Alexandersson, som fyller 18 i höst. 

Noah Alexandersson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Måns Saebbö.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Det var en nyhet som fick en och annan att höja på ögonbrynen, inklusive undertecknad. 

Inget snack om att ”Mini-Alex” är en lovande spelare, men jag trodde nog att klubben skulle avvakta minst ett halvår innan den frågan ens blev aktuell. 

Har inte undgått att höra att det viskas om att 17-åringen favoriseras för att hans pappa heter Niclas och är en av IFK Göteborgs och Sveriges (109 A-landskamper) största spelare genom tiderna. 

Den som antyder det kan aldrig ha sett Noah Alexandersson spela fotboll. Det är möjligt att Måns Saebbö är en mer färdig A-lagsspelare här och nu, men det är potentialen som IFK Göteborg har bedömt och framtiden ser synnerligen ljus ut för unge herr Alexandersson. 

Han har helt enkelt belönats med ett A-lagskontrakt för att har egenskaper som kan göra honom till en storspelare om några år. 

Samtidigt är det ofrånkomligt att göra en spelmässig jämförelse mellan far och son. I mina ögon är de väldigt, väldigt lika. Kloka, bollskickliga, bra driv i steget, samma löpstil och ständigt hungriga. 

Noah säger själv att han fortfarande har en pojkkropp och det är en bra bit kvar till en ordinarie tröja i allsvenskan, men han har alla förutsättningar för att på sikt bli A-landslagsman. Dessutom ger han ett moget och klokt intryck vid sidan av planen. 

Högeryttern/tian har varit med och känt på det tidigare, men under tisdagen gjorde han sin första A-lagsträning som riktig A-lagsspelare. Trots att han precis haft semester såg han pigg och företagsam ut. Lasse Vibe tog på sig någon form av mentorsroll och kom med små tips mest hela tiden. 

Noah Alexandersson på Gothia cup i fjol.Foto: HANNA BRUNLÖF
Noah Alexandersson på Gothia cup i fjol.Foto: HANNA BRUNLÖF

Det är kul att se att IFK Göteborg fortsätter att satsa på unga spelare och att man, som i det här fallet, är tidigt ute med att erbjuda ordentliga A-lagskontrakt som inte bara löper över nästa säsong. 

Supportrarna ska inte ha för höga förhoppningar redan i år, men det ska bli hyperintressant att följa Noah Alexanderssons utveckling i den blåvita tröjan. 

Samtidigt hoppas jag att Måns Saebbö hittar en vettig klubb och att han med tiden kan etablera sig på elitnivå. 

Som han själv sa när han fick det deppiga beskedet: 

– Min karriär tar inte slut här och nu.