Markus Wulcan

Kan framstå som att det är totalt kaos i IFK

Poya Asbaghi får lämna IFK Göteborg.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Mats Engström och klubbdirektör Max Markusson.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Poya Asbaghi, 35, har gjort mycket bra, men misslyckats helt med sitt huvudsakliga uppdrag: att vinna fotbollsmatcher. 

Styrelsen körde över den sportsliga ledningen och det kan framstå som att det är totalt kaos i Blåvitt. 

Men beslutet är väl genomtänkt och supportrarna kommer sannolikt att köpa lösningen som snart presenteras. 

Det har varit en hel del snack om ”expected goals”, bollinnehav och andra siffror som ska förklara att Poya Asbaghi och hans mannar visst har gjort mycket rätt i år. 

Men det absolut bästa statistikverktyget förfogar Svenska fotbollförbundet över och kallas ”allsvenska tabellen”. Efter 18 omgångar säger de olika kolumnerna ett och annat och med det i åtanke var IFK Göteborgs styrelse förstås tvungen att göra någon form av förändring, trots ett färskt cupguld i bagaget. 

Poya Asbaghi har i de flesta avseenden varit en utmärkt representant för IFK Göteborg. Vältalig, klok, har svar på precis allt, humoristisk, ambitiös och har i grunden gjort ett rejält försök att utveckla IFK Göteborg till ett mer spelande och bolltryggt lag.

Det har han också lyckats med och flera spelare har tagit stora kliv i sin individuella utveckling, men resultatmässigt – alldeles oavsett alla tänkbara orsaker i världen – har IFK Göteborg inte ens nästan motsvarat kravbilden och det är i slutändan allt som räknas.

Personligen kan jag tycka att Poya Asbaghi låtit lite väl nöjd efter alla kryss, att förväntningarna undan för undan skruvats ner, att det varit för lite närkampsfotboll, att bortförklaringarna varit för många och att matchcoachningen (bevisligen) inte fungerat. 

Och även om han själv är en öppen person som så gott som alltid varit tillgänglig så har han – ihop med de sportsligt ansvariga – bidragit till att IFK Göteborg undan för undan blivit en alltmer sluten förening. För första gången i klubbens 116-åriga historia har det varit helt stängda träningar som gällt två dagar före match och framåt, och om skadade spelare har det sedan i vintras varit locket på. 

Jag tycker att klubbens anhängare har rätt att veta ungefärlig fysisk status på spelarna och GDPR-argumentet köps inte av alla experter. Det behöver inte vara så detaljerat, räcker i princip med ”Kalle har ont i foten, prognosen är att han är spelklar igen om två veckor”. 

Och det är inget slentrianmässigt reportergnäll, vi klarar oss ändå, men ur supportrarnas perspektiv, de som betalar spelarnas och ledarnas löner, är det väldigt trist att inte kunna åka upp till Kamratgården dagen före match, ta en kaffe, känna närhet till laget, bidra med positiv energi, snacka skit med andra blåvita och kolla in formen på gubbarna.

Nåväl, jag vet att det finns starka önskemål inom föreningen, bland supportrar och sponsorer att gå mot mer öppenhet igen och det hade alla tjänat på. 

Poya Asbaghi är bara 35 år gammal, har garanterat lärt sig massor under de här knappa tre åren och har förhoppningsvis en ljus framtid som tränare på allra högsta nivå. Och han landar mjukt, det kostar klubben åtskilliga miljoner att sparka en coach med 2,5 år kvar på kontraktet. 

Styrelsen har intensiva dagar bakom sig och har – enligt våra uppgifter – kört över sportchefernas önskan om att fortsätta med Poya Asbaghi vid rodret. 

Det underminerar Kennet Anderssons roll och allt pekar på att han är näste man att lämna klubben. Men styrelsen har inte fattat något panikbeslut utan vägt in alla aspekter, och man gör sig inte av med huvudtränaren utan att ha en gedigen plan. 

Rekryteringsprocessen är knappast i sin linda utan snarare snart i mål, och om inget oförutsett inträffar presenteras den långsiktiga lösningen inom kort. 

Och jag tror mig veta att styrelsens alternativ kommer att gå hem i stugorna om allt går i lås. 

TV: ”Poya blev chockad”

TV: Tog beslutet i går kväll”