Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markus Wulcan

Det här avgörs i sista omgången

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

HELSINGBORG. Malmö FF var alldeles för överlägsna och vi blev blåsta på en guldstrid. 

Men vilket bottendrama vi bjuds på. 

Klar fördel IFK Göteborg – men det här avgörs först i sista omgången. 

Den enda slutsats man kan dra efter omgång 27 är att det inte går att dra någon slutsats. 

Ett självmål av Örebro i tredje minuten och tre aningen oväntade poäng till Kalmar FF på bortaplan betyder bara ännu mer mer nerv i det här fyralagsracet, för Jocke Perssons Varbergs Bois kommer att spela i allsvenskan 2021 efter den imponerande 5-2-segern mot Hammarby om inget sensationellt inträffar. 

Nanne Bergstrand har ju varit med några år och hans fotbollshjärna kan vara bra att ha när det återstående programmet ser ut som följer: Djurgården (h), AIK (b) och BK Häcken (h). 

Vi har också lärt oss att inte räkna ut höstgänget Falkenbergs FF, som klarade sig kvar i fjol tack vare två raka segrar. Hasse Eklunds manskap var dock kusligt blekt mot ett hyperrappt Elfsborg (1-3) och framöver väntar IFK Norrköping (b), Helsingborg (b) – där snackar vi nyckelmatch – och Marcus Lantzs stabila Mjällby. 

Mörkast ser det ut för jumbon Helsingborgs IF efter förlusten mot IFK Göteborg, inte minst med tanke på spelschemat: Elfsborg (b), Falkenberg (h) och IFK Norrköping (b). 

IFK Göteborg har tre poäng tillgodo till kvalstrecket och har dessutom bättre målskillnad än de tre bottenkonkurrenterna. Efter landslagsuppehållet är det derby mot ett hungrigt BK Häcken och sen är det dags för en tripp till Östersund innan Henrik Rydströms Sirius gästar Gamla Ullevi. 

Knivigt förstås och långtifrån klart, men Blåvitt har utan tvekan störst chans att gå segrande ur bottenstriden. 

***** 

Det blev som väntat en rafflande, intensiv och ilsken drabbning på den numera ombyggda och väldigt härliga fotbollsarenan Olympia. 

IFK Göteborg – stärka av supportrarnas kärlek på broarna längs hela E6:an från Göteborg till Skåne – dominerade efter en trevande start stort i första halvlek, inte minst tack vare Jakob Johanssons och Alhassans Yusufs överlägsenhet centralt. 

Emil Holm tyckte att det var lägligt att göra sitt första allsvenska mål när det gällde som mest och knoppade in 1-0 på Tobias Sanas fina hörna. 

Olof Mellberg vid sidlinjen och Andreas Granqvist på läktaren levde rövare i 90 minuter plus tillägg och Helsingborg – anförda av Mix Diskeruds gedigenhet – höjde sig samtidigt som IFK Göteborg sjönk allt lägre. 

Men Roland Nilsson hade ett gäng rutinerade herrar med diverse skavanker på bänken och han disponerade sina byten väl, helsingborgaren. I ett pressat läge är det rätt bra att kunna kasta in Pontus Wernbloom, Robin Söder, Sebastian Eriksson och bollälskaren Hosam Aiesh, som gjorde mycket nytta och fick tiden att gå. 

IFK Göteborg är ett tyngre och bättre fotbollslag än Helsingborg, men endast ett ribbskott (Anthony vad den Hurk) på stopptid skilde lagen åt den här kyliga kvällen. 

Så små marginaler, så jämn tabell och vi har tre fenomenalt spännande allsvenska omgångar kvar att se fram emot.