Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Det hände i alla fall något kring Elfsborg

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

BORÅS. Allt var inte bättre förr, men det var i alla fall bättre när Anders sprang runt i kortbyxor på Borås Arena. 

Vad har egentligen hänt med fotbollsintresset i den här stan? 

Därför var Kevin Stuhr Ellegaards utspel lika uppfriskande som välbehövligt. 

Alltid gillat att ratta V70-Ferrarin från Göteborg till textilparadiset för att gå på allsvensk fotboll och emellanåt en och annan match i Europaspelet. IF Elfsborg är en sympatisk klubb med vänliga människor och bemötandet brukar vara klanderfritt. 

Ofta har det spelats bra fotboll inför välfyllda läktare, Elfsborg har över tid kunnat utmana storstadsklubbarna och medieintresset har varit stort. 

Men med åren har besöken blivit allt färre och frågan är varför Boråsklubben har blivit mellanmjölk och harvar i ingenmansland i tabellen. 

Det kan inte enbart bero på att Anders Svensson la av hösten 2015 och numera i stället dominerar på Göteborgs tennis- och padelbanor, samt Instagram. 

***

Men det är hur tydligt som helst att IF Elfsborg anno 2019 under Jimmy Thelins, för den breda allmänhetens, anonyma ledning är ett ganska slätstruket gäng. Säga vad man vill om Anders Svenssons gnällighet, både internt och mot domare, men han visade i alla fall mycket känslor och brann för fotbollen och IF Elfsborg och det smittade av sig. 

Med några års distans är det tydligt hur ENORMT mycket meste landslagsmannen på herrsidan har betytt för klubben, både på och utanför planen. 

Inte för att dagens spelare inte visar känslor eller bryr sig, men det är uppenbart att något saknas och att utvecklingen har gått åt fel håll. Och hur mycket tålamod har man med Jimmy Thelin, som ändå förfogar över en trupp som resultatmässigt ska kunna prestera bättre än så här? 

Publiksiffrorna, då:  

Snittet har sjunkit från över 12 000 åskådare per match 2007 till 6 317 i fjol. Nästan en halvering alltså. I våras såldes det 4 358 biljetter till mötet med Gif Sundsvall, klubbens sämsta notering sedan Borås Arena invigdes 2005. 

Och när mesta mästarna Malmö FF kom på besök i brittsommarvärmen på söndagseftermiddagen var det inte ens halvfullt (6 496) och då hejade närmare tusen pers på skåningarna. 

I hemmamålet stod Tim Rönning och han kan verkligen inte lastas för 3-0-förlusten, där Elfsborg rent prestationsmässigt gjorde mycket väldigt bra fram till den feldömda straffen som innebar 2-0 och punkterad match, det ska sägas. 

***

Förstekeepern Kevin Stuhr Ellegaard fick inte vara med för att han i veckan hade mage att kritisera klubben i Borås Tidning. 

Det hette givetvis inte ”stängs av från match och träning” utan på föreningssvenska hade dansken helt enkelt ”fått ledigt”. 

Stuhr Ellegaard, som alltid stått rakryggad när det blåst snålt och varit ett positivt ansikte utåt, fick efter åtta år i Elfsborg inte förlängt kontrakt. Han hade en och annan synpunkt på hur frågan hanterats av de ansvariga. 

– Det är så mycket skitsnack i den här klubben att man inte vet vad man ska tro. Inte bland spelarna, det är en grym grupp. Men jag är så trött på att Stefan (Andreasson, klubbchefen) inte kör med raka rör, och inte är ärlig. Så här behandlar man inte folk.  Jag älskar den här staden, sponsorer, supportrar, livet här, men det här är under bältet. Jag blir bara förbannad. Men Jimmy (Thelin) är rädd för starka personligheter, så är det bara, sa 36-åringen till Borås Tidning.

Man kan tycka vad man vill om själva sakfrågan och att det är illojalt att totalsåga sin arbetsgivare öppet och att allt ska tas bakom stängda dörrar i detta ängsliga samhällsklimat, men det hände i alla fall NÅGOT kring Elfsborg och jag hör att det var länge sedan det var så livat i supporterled. 

Vem vet, kanske kan det komma något gott ur det här, och om spelarna fortsätter att prestera som mot Malmö FF så kan Elfsborg snart börja blicka uppåt i tabellen igen.