Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Det finns en tydlig skillnad mot i fjol

IFK Göteborg är på plats i Lagos.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LAGOS. IFK Göteborg är på plats i Portugal för andra året i rad. 

Det finns en tydlig skillnad mot i fjol. 

Och fortfarande en hel del frågetecken. 

Efter 17 år som sportjournalist har man sett en och annan fotbollsträning och som med mycket annat i livet kan det lätt bli slentrian. 

Därför var det uppfriskande att få se BK Häcken och IFK Göteborg träna sid vid sida på utmärkta gräsmattor i synnerligen behagligt klimat. Det såg lite annorlunda ut kan man säga. 

Man ska förstås inte dra några större växlar av ett enskilt pass, men det säger kanske ändå något om sakernas tillstånd i respektive klubb. BK Häcken gjorde sin sista träning innan hemfärd och man kunde nästan tro att spelarna spelade fotboll för allra sista gången i livet – för de körde som om det inte fanns någon morgondag. 

Ett stort antal etablerade allsvenska spelare, väldigt högt tempo, intensivt duellspel med många goa närkamper och svordomar och ilska och glädje som hördes över hela Algarvekusten. Medan medias blickar främst riktades mot IFK Göteborgs första träning på portugisisk mark valde de lokala arbetarna som stannade till att titta på BK Häcken och det är lätt att förstå varför. 

Sedan ska man givetvis ha med sig att det var Blåvitts första pass efter en lång resdag och att tongivande spelare som Hosam Aiesh (personliga skäl), Alhassan Yussuf och Giorgi Kharaishvili (biljettstrul, kommer senare) inte var på plats. 

IFK Göteborgs startelva är vass, men det är tydligt hur tunn truppen är när några gubbar saknas. BK Häcken har 26 kontrakterade A-lagsspelare, vilket är i mesta laget, IFK Göteborg har 20, vilket är i minsta laget, speciellt med tanke på att Patrik Karlsson Lagemyr och Rasmus Wikström är på rehablistan. 

– Fan, de har ju fler ledare än spelare, som en i BK Häcken-lägret uttryckte det när han sneglade mot den andra planen. 

Sedan har Blåvitt tagit med sig fyra, klart lovande, juniorer för att fylla ut truppen och man vända på det och tycka att Poya Asbaghis trupp är den mest talangfulla och det kan stämma, men det är ändå uppenbart att IFK Göteborg är i stort behov att plocka in etablerade spelare och det räcker inte med Jakob Johansson som är spelklar till sommaren. 

Sportcheferna Kennet Andersson och Pontus Farnerud har letat efter en mittback under lång tid och kollat på ett par hundra (!) namn. Ragnar Sigurdsson var inte intresserad, någon annan har varit nära och det jobbas så klart hårt på en lösning och man ska inte göra något förhastat och jada jada, men den 22 februari börjar tävlingssäsongen och IFK Göteborg har i nuläget bara två mittbackar tillgängliga, även om August Erlingmark kan rycka in om det kniper (han kan stå i mål också!). 

IFK Göteborg har i alla fall gjort en storsatsning utanför planen. På det här lägret i fjol agerade Kennet Andersson ”operativ styrelseledamot” och surrade fast kameror i stolpar och hjälpte till med det mesta. Han hade också sällskap av klubbens SLO (Supporter Liaison Officer) Christopher Lindahl som fick rycka in och hålla ordning på mediepacket och leverera innehåll till klubbens kanaler. 

Det var de två som följde med förutom spelare och ledare. 

Nu är sportcheferna Kennet Andersson och Pontus Farnerud på plats, liksom ordföranden Mats Engström och klubbdirektören Max Markusson. Dessutom har en Mr press officer (Marcus Modéer) anställts och han får svettas i solen. Till sin hjälp har han kollegan Johan Velagic som tar bilder och gör intervjuer och summa summarum så är det en markant skillnad mot föregående år när det gäller bemanningen utanför de kritade linjerna. 

Säkert klokt, viktigt och riktigt på sikt – men det IFK Göteborg är i störst behov av just nu är fotbollspelare.