Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Det där snacket är bara tramsigt

Blåvitts August Erlingmark och Häckens Alexander Faltsetas i diskussion när lagen möttes i fjol. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Carl Starfelt och Alexander Jeremejeff. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

En glödhet fotbollsmatch mellan två väldigt bra lag. 

Och visst är det ett riktigt derby. 

Snacket om Hisingen mot Göteborg är bara tramsigt. 

Älvsborgsbron håller ihop Hisingen med fastlandet. Foto: HENRIK JANSSON

Det är visserligen alltid uppfriskande med temperaturhöjande utspel och allmän tuppfäktning inför en match som kittlar lite extra. Och frågan är om ett möte mellan BK Häcken och IFK Göteborg någonsin har haft samma tyngd som den här gången. 

Båda lagen har på olika sätt imponerat under våren, tvåan BK Häcken i första hand med sin ramstarka defensiv, fyran Blåvitt med ett vasst omställningsspel kombinerat med ett gediget försvar. 

Toppmöte mellan två lag från samma stad, ett erfaret gäng mot ett talangspäckat och hjärnornas kamp mellan två skickliga tränare som kan motståndarnas spelare nästan lika bra som sina egna. 

Alla vill pinka in sitt revir på något sätt, men att yra om geografiska skillnader är i det här fallet märkligt. 

Från Blåvitthåll brukar det av historiska skäl låta att mötet med BK Häcken inte är ett riktigt derby för att matcherna mot Örgryte och Gais lockar betydligt större publik och känslomässigt är klart mer laddade. 

Och att bortamötet inte spelas på Ullevi eller Gamla Ullevi utan på Bravida arena ute på ön.

BK Häcken-klacken, som numera faktiskt är en klack värd namnet, sjunger ”Vi är inte från Göteborg, vi är från Hisingen”. 

Det är förståeligt att BK Häcken vill skilja sig från centrumklubbarna och göra en grej av att man är hela Hisingens lag, men att hävda att Hisingen inte är Göteborg blir bara fånigt, även om det görs med glimten i ögat. 

Dessutom bor det rimligtvis fler Blåvittsupportrar än BK Häcken-diton på den förträffliga och väl tilltagna holmen, som givetvis är så mycket Göteborg det bara kan bli med spårvagnar, Kurt Olsson-aura, högklassiga ordvitsar och den är dessutom familjen Hyséns ursprungshemvist. 

Och den nya Hisingsbron, med den FC Barcelona-inspirerande och käcka sloganen ”Mer än en bro”, som ska stå färdig 2021 kommer att minska gapet till centrum. Tanken är att den ska kännas mer som en allé än en bro som man måste vara i fysiskt topptrim för att ta sig över utan fordonshjälp. 

Så visst är BK Häcken en Göteborgsklubb från Hisingen. 

Rent rivalitetsmässigt är BK Häcken-IFK Göteborg något helt annat än för, säg, tio år sedan. Sonny Karlsson och gänget har gjort en jäkla resa, byggt upp en stadig kassa, fått fler supportrar, etablerat sig i toppen och är numera en seriös utmanare om SM-guldet. 

IFK Göteborg, som plötsligt spelar sprudlande fotboll, har å sin sida för första gången på ett par år en realistisk chans att få med sig tre poäng hem från Bravida arena till Kamratgården. 

Det finns inte en enda biljett att få tag i, det kommer att smälla i varenda närkamp, August Erlingmark och Alexander Faltsetas tänker sannolikt brottas, domaren lär inte vara sysslolös och det kommer att vara en grym inramning. 

Precis som i ett riktigt derby.