Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Nej, det är ni som är fotbollsmördare nu

Matchen mellan IFK Göteborg och Gais fick avbrytas bara några sekunder in på andra halvlek.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.Foto: HENRIK JANSSON

Det är lätt att sympatisera med Gais beslut.

Samtidigt vinner en grupp maskerade vettvillingar och det är så förbannat trist. 

Fotbollen är den stora förloraren – men det kan faktiskt komma något positivt ur det här. 

Gais kastar in handduken och IFK Göteborg ser ut att få en 3–0-skrivbordsseger man inte vill ha. 

Ni vill ha en tvärsäker åsikt om grönsvarts drastiska beslut? 

Det kommer ni inte att få i den här texten, för det är en väldigt, väldigt komplicerad fråga där det inte bara finns ett givet svar. 

Det enda som är glasklart är att utan en samling individer som tände på 600 (!) raketer och riktade dem in mot planen och spelarna, så hade vi kunnat prata, tycka och skriva om sporten fotboll och det häftiga derbyt som det faktiskt var fram till skandalen i stället.

De ansvariga måste givetvis identifieras, ställas till svars och bli livstidsavstängda från alla elitarenor. 

Men Gais överreagerar och tar på sig offerkoftan, deras supportrar brände ju också bengaler och kastade grejer!

Kan man ju tycka, men grundproblemet är fortfarande ett fullständigt huvudlöst raketregn över 22 spelare plus avbytare, ledare, domare och funktionärer även om ingen träffades. 

Målvakten Marko Johansson riskerar att få leva med örontjut livet ut. 

Det är fyrverkerimarodörerna ilskan ska riktas mot och ingen annan. Det är de som är fotbollsmördarna. 

”Styrelsen, personal, klubbchef, lagets spelare och ledare och många många ur en starkt engagerad medlemsskara är samtliga av samma uppfattning. Vi har tappat allt intresse för att engagera oss vidare i svenska cupens andra gruppspelsomgång”, skriver Gais på sin hemsida. 

Jag anser precis som många andra att fotbollsmatcher ska avgöras på planen så långt det är möjligt, men det här är ett exceptionellt fall och jag har full förståelse för att klubben vill dra ett streck över allt, lägga det bakom sig och fokusera på resten av säsongen. Gais vet att det får sportsliga och ekonomiska konsekvenser men är beredd att ta smällen för att få lugn och ro. 

Gais målvakt Marko Johansson skadade hörseln i samband med raketattacken under derbyt.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

 

Problemet är naturligtvis att fotbollsmördarna vinner i det korta perspektivet. En grupp anhängare till IFK Göteborg skjuter rakter, matchen avbryts – och IFK Göteborg ser nu ut att få tre poäng för att Gais har lämnat walk over. 

Det är så fel det bara kan bli. 

Här har disciplinnämnden ett oerhört komplicerat och viktigt beslut att fatta, ett beslut som kan få stor betydelse. Det enda som är säkert är att det sista ordet inte är sagt i den här soppan. 

Jag hör om potentiella sponsorer som nu väljer att inte pumpa in pengar i IFK Göteborg, om årskort som inte kommer att köpas, om barnfamiljer som inte tänker besöka Gamla Ullevi i år, om medlemsskap som inte förlängs med mera. 

Exakt det som IFK Göteborg inte behövde inför en säsong som rent sportsligt kan bli en av de jobbigaste i klubbens 115-åriga historia. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: HENRIK JANSSON

Å andra sidan är derbyskandalen något som tvingar IFK Göteborg att agera kraftfullt och som kan få den blåvita familjen och de goda krafterna att sluta sig samman. 

Sprickan mellan normalsupportrarna och raketfantasterna är avgrundsdjup. 

Notera att detta inte handlar om den vanliga bengaldebatten, det stadiet passerades i måndags kväll. 

Mejlkorgen har fått jobba hårt i veckan, men för en gångs skull är 99 procent överens: Den vanliga fotbollsälskaren har defintivt fått nog av allt djävulskap. 

Många läsare beskriver sig som stora supportrar till IFK Göteborg följt av ”men jag tycker att Gais ska få tre poäng efter det här”. 

Det säger en hel del.