Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Det är bara att pröjsa, glömma och gå vidare

Benjamin Nygren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Jaha, 350 000 kalkylerade spänn i böter. 

Blåvitt kände till det tandlösa regelverket, cashade in och hoppades på det bästa. 

Det är bara att pröjsa, glömma och gå vidare. 

Varken IFK Göteborg eller förmedlaren/agenten Dennis Celebic, 29, är direkt nöjda med disciplinnämndens beslut. 

– Jag får ta smällen hårdare än någon annan. IFK Göteborg får sitt straff men kan fortsätta verka, jag får inte jobba under ett års tid. Det är hårt för mig och jag är jättebesviken. Jag har varit med och sett till att IFK Göteborg får in över 40 miljoner kronor, pengar som kommer svensk ungdomsidrott till del. Ändå ska det hittas något fel. Det känns väldigt trist, säger Celebic till Aftonbladet och är därmed också tydlig med vad övergångssumman landade på. 

Den Malmöbaserade förmedlaren kan i alla fall trösta sig med att det ändå kommer att rulla in pengar under den ofrivilliga ledigheten. 

Enligt avtalet med IFK Göteborg har han rätt till cirka tre miljoner kronor i ersättning för att han sydde ihop Benjamin Nygren-dealen med belgiska Genk, ett belopp som klubben kan delbetala över tre år. 

Man kan ju fråga sig varför Blåvitt ens ska behöva ta hjälp av en mellanhand för att sälja en guldklimp som borde sälja sig själv, men det är så den internationella fotbollen fungerar numera och Celebic har uppenbarligen lyckats förhandla sig till ett mandat från Blåvitt gällande Genk. 

Och det är inte alls säkert att IFK Göteborg på egen hand hade lyckats kräma ur samma nettobelopp utan förmedlarens inblandning. Max Markusson och kompani tyckte i alla fall att det var värt det och Benjamin Nygren är klubbens största försäljning hittills. 

Problemet här, enligt förbundet som anmälde Blåvitt och Celebic till disciplinnämnden som höll med, är alltså att en förmedlare var inblandad i affären när spelaren var under 18 år. 

Nygren lämnade Blåvitt för belgiska Genk.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Genk och IFK Göteborg offentliggjorde dealen den 20 juni. Nygren fyllde 18 den 8 juli, men övergången godkändes slutligt i Fifas övergångssystem TMS först den 17 juli, något försvaret har tryckt hårt på. 

Men förbundsjuristen Tobias Tibell har i sin anmälan kursiverat ordet förhandling när han refererar till regelverket för att påpeka att regeln om underåriga spelare också gäller vid förhandling, något som i det här fallet tydligt har förekommit med tanke på tidpunkten då klubbarna presenterade övergången. 

IFK Göteborg hade heller inte lämnat in det så kallade förmedlaravtalet mellan klubben och Celebic till förbundet i tid, enligt Tibells anmälan. 

Det ska poängteras att disciplinnämnden inte var enig i frågan, skriver Aftonbladet. Två ledamöter ville fria, fem röstade för 350 000 i böter för Blåvitt samt ett års avstängning för Celebic. Två andra ledamöter ville dessutom ge förmedlaren böter på 50 000. 

Blåvitt kan överklaga fram till den 14 oktober, men frågan är om det är värt besväret. 350 000 är småpengar i sammanhanget när klubben totalt kan få in omkring 50 miljoner för Nygren om alla prestationsbaserade delar i avtalet uppfylls. 

Klubben visste om att det maximalt kunde bli 500 000 i böter, kalkylerade med det och körde på. Även AIK fick 350 000 i böter av samma anledning när den då 17-årige Alexander Isak skrev för Borussia Dortmund. 

Klubbarna skräms inte nämnvärt av att de riskerar en halv mille i böter när de, som i fallet med Isak, kan kassera in 200 gånger mer genom att bryta mot reglerna. 

Ett tandlöst regelverk som borde ses över om det ska ha någon praktisk effekt.

För IFK Göteborgs del är det bara att betala, fortsätta göra något vettigt med det överskjutande beloppet (en del investerades klokt i Tobias Sana och Hosam Aiesh) och gå vidare.