Markus Wulcan

Därför vore Tobias Hysén klockren som sportchef

Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Tobias Hyséns kontrakt går ut och snart är det färdigspelat.

Men IFK Göteborg behöver honom mer än någonsin. 

Som symbol, ledare, vägvisare – och varför inte sportchef? 

Yrket kan vara komplext och snårigt med både intern och extern press, men några avancerade förkunskaper krävs ej. 

Det är inte som att projektleda bygget av Karlatornet eller att försöka hitta en lösning på klimatkrisen. 

Ett gott fotbollsöga, gatusmarthet, kunna räknesätten addition och subtraktion, kontakter, stor social kompetens och lite gammalt hederligt sunt förnuft räcker långt. 

Tobias Hysén, 36, har allt det där och lite till. 

Han är karismatisk, utstrålar lugn och trygghet och har stort förtroendekapital. 

Han är rak och tydlig, har erfarenhet från spel i England och Kina, han har självinsikt och han är självkritisk, och han är ett proffs på att hantera medierna. 

Tobias Hysén är ett mycket respekterat namn i fotbollsbranschen, den där typen som även går hem hos motståndarlagets supportrar förutom när han gör mål. 

Tobias Hysén kom till Blåvitt första gången 2007.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och så är han blåvit in i själ och märg. 

IFK Göteborg är i skriande behov av en färgstark och pålitlig frontfigur som genom att vara sig själv kan locka till sig duktiga fotbollsspelare även om plånboken inte alltid är den fetaste. 

Mats Gren har gjort ett ordentligt försök och flera bra saker, det har han gjort, och är givetvis inte ensam ansvarig för allt, men inte ens de mest enögda internetkrigarna (mejla på bara) kan bortse från klubbens utveckling sedan dalmasen tog över rodret. 

Och jo, pengar har funnits. Annars hade man inte kunnat plöja ner flera tiotals miljoner i klasspelare som Sören Rieks, Thomas Rogne, Mads Albaek och Jakob Ankersen. 

Men det blir bekymmersamt om man varken får sportsliga eller ekonomiska resultat på investeringen. Rieks och Rogne gick som Bosman, Albaek och Ankersen inbringade omkring tre miljoner tillsammans. 

Så uppstår stora hål i plånboken, och efter 4,5 år kan man inte skylla på den gamla ledningen. Generellt sett har IFK Göteborg varit alldeles för dåliga på att förlänga avtal i tid och ta ordentligt betalt för nyckelspelarna. 

Bara i sommar har fyra startspelare lämnat klubben, en i varje lagdel. Blåvitt fick (bra) betalt för Pontus Dahlberg, men lagkaptenen Sebastian Eriksson flyttade till Grekland som Bosman och Mix Diskerud  och Gustav Engvall var bara inlånade. 

En av fyra startspelare gav klirr i kassan. Det håller förstås inte att bedriva verksamheten på det sättet, varken på kort eller lång sikt.  

Och ingen ersättare har hämtats in ännu. 

Glest på Gamla Ullevi i lördags.
Foto: BILDBYRÅN

Än mer oroande: 6 479 åskådare kom till Gamla Ullevi i lördags för att se laget 2-0-slå Örebro. Ja, sen avsparkstid (20.00), semestertider och jadajada, men ändå. 6 479. 

Kärnan är där i vått och torrt, men när intresset hos den breda massan har dalat så mycket finns det ett och annat att fundera på för klubbledningen. 

IFK Göteborg ska inte vara en experimentverkstad och tränaren Poya Asbaghi är ingen mirakelman. 

Han behöver tid och kommer att få det, men framför allt måste han få ordentliga verktyg att jobba med. 

Hannes Stiller och Håkan Mild i oktober 2009.
Foto: LENNART REHNMAN

Hyséns kontrakt går ut efter säsongen och då är det sannolikt färdigspelat. Håkan Mild gick inför 2006 direkt från omklädningsrummet till sportchefskontoret och fick ordning på klubben. 

Tobias Hysén skulle kunna göra precis samma sak om han själv bara kan tänka sig den rollen. Varför inte med lite stöttning från just Håkan Mild och kanske också nära vännen Hannes Stiller som redan finns i föreningen? 

Låt Mats Gren jobba sig igenom det här transferfönstret och avsluta sitt arbete på ett positivt sätt med några ordentliga förstärkningar. 

Spelare och ledare kommer och går, IFK Göteborgs bästa måste alltid, alltid komma i första hand. 

Om det är någon som kan lyckas få hem något blåvitt utlandsproffs som i sin tur kan generera andra spelare så att den valda modellen med kulturbärare, spets utifrån och akademikillar kan följas så är det Tobias Hysén. 

Det är inte en omedelbar lösning på alla problem, men det är en möjlig och sund väg framåt mot en ljusare framtid.