Markus Wulcan

Därför är Håkan Mild en superrekrytering

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström med Håkan Mild, Blåvitts nye klubbdirektör, på tisdagens digitala presskonferens.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Håkan Mild (till höger) under sin tid som spelare i IFK Göteborg 1996.
Foto: BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En rejäl nyhetsbomb dagen innan försäsongen drar i gång. 

Och chanserna att få hem Marcus Berg, 34, minskar knappast nu. 

Håkan Mild, 49, är en superrekrytering på precis alla sätt. 

Det har viskats om missnöje från bland annat sponsorhåll under en längre tid och när analysen väl var gjord blev klubben till slut tvungen att agera. 

Det kallas föga överraskande för ”ett gemensamt beslut” och att ”tillsammans med Max ser vi detta som en naturlig tidpunkt att växla ledarskap”, men Max Markusson får naturligtvis sparken från IFK Göteborg och ingenting annat. 

En klubbdirektör i Blåvitt kan aldrig göra alla nöjda och att få kritik om allt från stort till smått är vardagsmat, och jag tycker att Markusson kan knalla omkring på Göteborgs gator och torg med någorlunda högburet huvud. Han har garanterat gått på flera minor och önskar säkert att han gjort vissa saker annorlunda, men han har städat upp i klubben, satt en struktur, effektiviserat arbetet, fattat tuffa men nödvändiga beslut och lagt en stabil grund att luta sig emot inför en ökad sportslig satsning. 

Om fotbollen som presterats de senaste åren – med en genant tolfteplats i färskt minne – har varit mesig så har styrelsens handlingskraft varit den motsatta efter det evighetslånga malandet om tålamod. I somras var Max Markusson klubbdirektör, Kennet Andersson sportchef och Poya Asbaghi tränare, nu är alla utbytta när IFK Göteborg ömsar skinn och på nytt tar sats mot den absoluta toppen. 

Det är farligt att bara backa sig in i framtiden, när Blåvitt senast vann SM-guld 2007 var Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Håkan Mild (färsk sportchef) några av nyckelpersonerna, men hur man än vrider och vänder på det och bortsett från spelarnas ålder är det svårt att hitta något negativt med att det är samma stomme som ska göra det igen. Och sannolikt ansluter sig Marcus Berg till den skaran efter sommarens EM-slutspel. 

Erfarenhet, hunger, kunnande och med en stor kärlek till IFK Göteborg där de alla fostrades och slog igenom. Det gänget gör inget halvdant i blåvit mundering. 

Håkan Mild är tillbaka i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Håkan Mild är ett drömnamn som klubbdirektör. Både tuff och mjuk på samma gång, väldigt resultatinriktad, grovjobbare, tydlig, öppen, enormt driven och en åsiktsmaskin som har med sig sju års erfarenhet från affärsvärlden (har bland annat byggt en egen glassfabrik!) i bagaget. 

Hans intåg kommer att lyfta klubben omedelbart på alla plan. Intresset från sponsorer och supportrar höjs markant, det blir knappast svårare att locka till sig bra spelare även om det främst är Pontus Farneruds jobb, och både akademi och A-trupp får automatiskt en push i rätt riktning. 

Sedan finns det absolut inga garantier i den här branschen och Mild är ingen frälsare, men räkna med att han gör exakt allt som krävs för att hans omgivning ska lyckas. 

En hel del arbete återstår innan Blåvitt är tillbaka på allvar, men klubben gör mycket rätt just nu. Ekonomin är bättre än förväntat, utrensningen i truppen är avklarad, de sportsliga förutsättningarna på Kamratgården är kalas och ledningen har insett att verksamheten går ut på att vinna nästa fotbollsmatch. 

Det som saknas är förstås några offensiva förstärkningar och då helst inte ett par 28-åringar från superettan utan pigga och kvicka killar kryddat med ett och annat etablerat klassnamn. 

Under onsdagen återsamlas spelare och ledare igen och tar sikte mot Svenska cupen och den allsvenska premiären. 

Det ska bli ruskigt intressant att följa IFK Göteborg på nära håll framöver.