Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
 Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Markus Wulcan

Blåvitt sönderlästa – saknade motdrag

Publicerad

Det svänger om IFK Göteborg 2018 – kanske lite för mycket. 

En reaktion efter triumfen i Skåne var väntad. 

Men dagens stora fråga hittar vi på läktarna. 

Någon form av ångpannevärme har lagt sig över Göteborg. De prominenta herrarna i exklusivare gå bort-skjortor svettades så mycket att de påminde om deltagare i wet-t-shirt-tävlingar. 

Det kanske är just värmen som är förklaringen till att inte fler än knappt 12 000 personer hade masat sig till Gamla Ullevi denna söndagseftermiddagen? 

Salta bad, grill och chill och trädgårdsarbete i bar överkropp verkar ha lockat mer än ett formstarkt IFK Göteborg som ömsar skinn och har något spännande på gång. 

Med tanke på förutsättningarna och att Poya Asbaghis gäng hade två raka segrar (BK Häcken och Malmö FF) borde publiksiffran en sådan här dag landa på minst 15 000 i ett klassiskt kamratföreningsmöte. 

Eller är det en för optimistisk tanke? 

Det viktigaste IFK Göteborg kan göra för att locka fler åskådare till Gamla Ullevi är naturligtvis att spela vinnande fotboll. 

Ett tag i första halvlek såg det lovande ut, Blåvitt inledde starkt och vräkte på med distansskott mot den mycket duktiga Isak Pettersson (räddningen på Engvalls nick i slutminuterna!) och IFK Norrköping kom inte till ett enda vettigt avslut före paus. 

Men gästerna hade ändå skaplig kontroll, stängde ytor och tog mycket effektivt bort Blåvitts kantspel som fungerat så bra den senaste tiden. Så fort det kom en patenterad Calisir-boll hade IFK Norrköping full täckning och det här var en match när till och med landslags-André missade passningar. 

Jens Gustafsson är en av Sveriges mest intressanta tränare (och det är givetvis Poya Asbaghi också) och hade förstås gjort läxan grundligt. Han visste att Blåvitt kan bli sårbara när Sebastian Eriksson kliver upp från sin vänsterbacksposition och båda Norrköpings mål kom från den kanten. 

Kalle Holmberg kontrade in 1-0 strax efter halvtidsvilan, och gästerna lade mycket kraft på att radera bort Mix Diskerud med fysiskt spel och det slutade med att norskamerikanen tvingades linka av i förtid med ont lite överallt. 

Även om IFK Göteborg skapade mest över 90 minuter uppträdde gästerna med ett helt annat lugn och tålamod. Grundspelet sitter sedan flera år och Andreas Johansson och kompani kommer att ta många poäng i år enbart tack vare närkampsspelet. 

Hemmalaget gjorde inte en dålig prestation, men var heller inte tillräckligt skarpt för att ta tredje raka trepoängaren. Det blev lite mer fart och kvalitet när Tobias Hysén kom in och rörde om där framme och lägen för att få med sig åtminstone en pinne saknades inte. 

Men det var en sådan dag där det mesta gick emot de blåvita. 

IFK Göteborg har fyra segrar och lika många förluster. Poängmässigt är det ungefär som väntat, men det viktigaste på sikt är ändå att man ser att utvecklingen går åt rätt, både individuellt och som kollektiv. 

Och jämfört med i vintras är det definitivt stor skillnad. Laget sitter ihop på ett helt annat sätt och många spelare har tagit stora steg under våren. 

Det blev ett bakslag mot IFK Norrköping, men IFK Göteborg har ändå något så pass intressant på gång att fler borde gå på fotboll på Gamla Ullevi. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag