Markus Wulcan

Blåvitt har hittat sin skyttekung

Tobias Hysén är bättre tränad än på länge.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Man ska inte dra för stora växlar av en simpel träningsmatch i februari. 

Men det fanns ändå något av stort värde här. 

Gubben är inte slut än. 

Jag tyckte att det lät lite oroande i höstas. Tobias Hysén var petad men verkade inte vara så besviken över det. Åren går och.. tja, till slut får man kanske acceptera en bänkroll innan karriären är slut. 

Det kändes som att glöden hade falnat och då är man inte sällan körd som fotbollsspelare. Inhoppare hela 2017 och sedan lägga av eller gå till kompisen Hannes Stillers Ljungskile 2018 verkade sannolikt. Så kan det förstås fortfarande bli, men den där blicken i Tobias Hyséns ögon är tillbaka och det bådar minst lika gott som ett hattrick. 

Vältränad, ett par kilo lättare och väldigt spelsugen. Efter bara några minuter tog han en rapp löpning som han inte hade behövt göra och vann boll. Redan där syntes att något var gång. 

Han tajmade perfekt mot en naivt högt stående backlinje och avsluten var distinkta. Tre ordentliga skott – tre mål. Ett med högern dessutom. Men det var inte fullträffarna som imponerade mest – det var den där hungern att hela tiden vilja ha mer. 

Mats Gren letar febrilt efter en ny anfallare, den där typen som kan bära sitt lag och som gör att klubben per automatik kränger ett stort antal extra årskort. Det vore givetvis inte fel att landa en sådan värvning, men Blåvitt ska inte räkna bort den snart 35-årige anfallaren från startelvan i första taget. 

Fortsätter han att hålla nivån uppe i vinter, och då menar jag inte att han ska göra tre mål i varje match, så kan Jörgen Lennartsson omöjligt peta honom när allsvenskan drar i gång i vår, även om självaste Luis Suárez ansluter. Tobias Hysén skapar ytor åt andra med sina löpningar och det finns ingen bättre avslutare i truppen. Han har fortfarande kapacitet nog för att smälla in 15 bollar under en säsong om han får vara skadefri och spela regelbundet. 

Det är många om och men och det var som sagt en träningsmatch i februari mot ett gäng som nyss avancerat till norska högstaligan. Men de blåvita supportrarna har ändå all anledning att vara nyfikna på fortsättningen. 

****** 

IFK Göteborg var bättre än mot Sarpsborg i lördags, men det säger inte så mycket. Laget gjorde tre mål och offensiven såg överlag ganska hygglig ut. Fina kombinationer och precisa djupledsbollar. Men bakåt såg det skakigt ut emellanåt. Som när Abdul Razak slarvade på mitten och bjöd Sandefjord på ett inkast. Norrmännen kastade snabbt och slog en lång boll mot bortre. Samtidigt misslyckades Blåvitt helt med att ställa offside och Flamur Kastrati lobbade in 0-1. 

Det går inte att göra någon ordentlig analys efter två träningsmatcher med ett stort antal byten som rycker sönder spelet. De första riktiga värdemätarna kommer mot Bröndby och AIK i Dubai. IFK Göteborg har mycket att jobba med fram till dess.