Tobias Hysén är bättre tränad än på länge. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Tobias Hysén är bättre tränad än på länge.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Markus Wulcan

Blåvitt har hittat sin skyttekung

Publicerad

Man ska inte dra för stora växlar av en simpel träningsmatch i februari. 

Men det fanns ändå något av stort värde här. 

Gubben är inte slut än. 

Jag tyckte att det lät lite oroande i höstas. Tobias Hysén var petad men verkade inte vara så besviken över det. Åren går och.. tja, till slut får man kanske acceptera en bänkroll innan karriären är slut. 

Det kändes som att glöden hade falnat och då är man inte sällan körd som fotbollsspelare. Inhoppare hela 2017 och sedan lägga av eller gå till kompisen Hannes Stillers Ljungskile 2018 verkade sannolikt. Så kan det förstås fortfarande bli, men den där blicken i Tobias Hyséns ögon är tillbaka och det bådar minst lika gott som ett hattrick. 

Vältränad, ett par kilo lättare och väldigt spelsugen. Efter bara några minuter tog han en rapp löpning som han inte hade behövt göra och vann boll. Redan där syntes att något var gång. 

Han tajmade perfekt mot en naivt högt stående backlinje och avsluten var distinkta. Tre ordentliga skott – tre mål. Ett med högern dessutom. Men det var inte fullträffarna som imponerade mest – det var den där hungern att hela tiden vilja ha mer. 

Mats Gren letar febrilt efter en ny anfallare, den där typen som kan bära sitt lag och som gör att klubben per automatik kränger ett stort antal extra årskort. Det vore givetvis inte fel att landa en sådan värvning, men Blåvitt ska inte räkna bort den snart 35-årige anfallaren från startelvan i första taget. 

Fortsätter han att hålla nivån uppe i vinter, och då menar jag inte att han ska göra tre mål i varje match, så kan Jörgen Lennartsson omöjligt peta honom när allsvenskan drar i gång i vår, även om självaste Luis Suárez ansluter. Tobias Hysén skapar ytor åt andra med sina löpningar och det finns ingen bättre avslutare i truppen. Han har fortfarande kapacitet nog för att smälla in 15 bollar under en säsong om han får vara skadefri och spela regelbundet. 

Det är många om och men och det var som sagt en träningsmatch i februari mot ett gäng som nyss avancerat till norska högstaligan. Men de blåvita supportrarna har ändå all anledning att vara nyfikna på fortsättningen. 

****** 

IFK Göteborg var bättre än mot Sarpsborg i lördags, men det säger inte så mycket. Laget gjorde tre mål och offensiven såg överlag ganska hygglig ut. Fina kombinationer och precisa djupledsbollar. Men bakåt såg det skakigt ut emellanåt. Som när Abdul Razak slarvade på mitten och bjöd Sandefjord på ett inkast. Norrmännen kastade snabbt och slog en lång boll mot bortre. Samtidigt misslyckades Blåvitt helt med att ställa offside och Flamur Kastrati lobbade in 0-1. 

Det går inte att göra någon ordentlig analys efter två träningsmatcher med ett stort antal byten som rycker sönder spelet. De första riktiga värdemätarna kommer mot Bröndby och AIK i Dubai. IFK Göteborg har mycket att jobba med fram till dess. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag