Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Bilderna på Emil Holm en mardröm för alla blåvita

Emil Holm. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LAGOS. Allt annat än en vanlig träningsmatch. 

IFK Göteborg kunde ha fått halva laget skadat mot det portugisiska division 3-gänget Louletano. 

Bilderna på stackars Emil Holm, 19, är en mardröm för alla blåvita. 

Han lämnade den slitna gamla EM-arenan Estadio Algarve på kryckor. Kunde inte säga så mycket om knät mer än att det gjorde ont och ville inte spekulera i en diagnos. 

Det är sällan man ser en fotbollspelare få så ont. Hans smått hjärtskärande skrik ekade över hela arenan och tv-bilderna är obehagliga. Det är bara att hoppas att det inte rör sig om ännu ett korsband, IFK Göteborg har fått sin beskärda del av det genom åren och i fjol drabbades både Patrik Karlsson Lagemyr och Rasmus Wikström. 

Emil Holm är verkligen en jättetalang och personligen tror jag att högerbacken är den spelaren i truppen som har störst chans att få sitt stora genombrott i år, precis som Benjamin Nygren och Alhassan Yusef fick i fjol. 

Det vore så oerhört trist om ännu en svår skada skulle hämma en ung spelares utveckling. IFK Göteborgs backuppsättning var tunn redan på förhand. Till höger där bak finns visserligen både Nzuzi Toko och Alexander Jallow (som även kan spela till vänster) att tillgå, men man har bara två mittbackar och en renodlad vänsterspringare. 

Och Holm är ju användbar på många positioner, till och med som anfallare. När svullnaden har lagt sig och knät undersökts ordentligt inom några dagar vet vi hur allvarligt det är. 

Annars var det en mycket märklig tillställning på Estadio Algarve där första halvlek spelades med en allsvensk boll och den andra med portugisisk. Skojar inte. 

Hammarby ville matcha mot IFK Göteborg och ställde en konkret fråga, men Blåvitt ville inte ställas mot ett allsvenskt topplag i det här skedet inför Svenska cupen som drar i gång nästa helg. 

I stället blev det alltså det lokala division 3-gänget Louletano som knallade ut på gräsmattan. Och de bad inte direkt om ursäkt för sin existens utan spelade som om det vore en VM-final. Det small stenhårt i varenda närkamp, flera blåvita spelare blev liggande och man kan definitivt säga att hemmaspelarna gick över gränsen, speciellt med tanke på att det var en sketen träningsmatch med avsparkstiden 10.30 inför ytterst få åskådare. 

Det är inte konstigt att IFK Göteborgs spelare drog sig för att gå in i duellerna och fler än Emil Holm kunde ha lämnat arenan på kryckor om det hade velat sig illa. I högerbackens fall såg det dock mer ut som en olyckshändelse än brutalt spel även om satsningen var tuff. 

Spelmässigt då: IFK Göteborg gjorde en bra första halvlek mot ett överraskande gediget motstånd. Sargon Abraham gjorde 1-0 på stoptid före paus, viktigt för hans självförtroende förstås, men efter paus klappade svenskarna ihop helt. Louletano kvitterade och tryckte väldigt kort därpå in segerbollen och vann med 2-1. 

Visst, IFK Göteborg gjorde så klart ett gäng byten som påverkade, men laget ska ändå kunna hålla en högre lägstanivå. Och återigen fortsätter Poya Asbaghis gäng att bjuda motståndarna på mål. 

IFK Göteborg har tre förluster och en oavgjord på de fyra träningsmatcherna i år, men minns hur illa det såg ut på försäsongen i fjol och hur det gick sen. 

Nu är det skarpt läge nästa gång. Den 22 februari väntar Västerås i Svenska cupen. 

Det finns en hel del att slipa på till dess. Och vem vet, då kanske den sportsliga ledningen har hunnit förstärka den tunna truppen? 

TV: Emil Holm om skadan