Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markus Wulcan

Beslutet som fattades då var helt avgörande

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. BK Häcken är Sveriges bästa fotbollsklubb 2022. 

Det finns flera anledningar till det. 

Ett beslut som fattades för tio år sedan har utan tvekan varit avgörande. 

Den spontana känslan är att bröderna Gustafson slog i genom samtidigt som Johan Lind dominerade högerkanten. En närmare koll visar dock att BK Häckens meste A-lagsspelare genom tiderna (541 matcher) hade lagt av ett par år innan tvillingarna kom till klubben.

Men länge har de i alla fall varit med, trots att de bara är 27 år gamla. Dåvarande sportchefen Sonny Karlsson lyckades inför säsongen 2013 övertala Samuel och Simon att byta Fässbergs IF (svenska mästare 1924) mot BK Häcken. Andra intressenter saknades knappast efter brorsornas framfart i division 2 som tonåringar. 

De pratade med de andra klubbarna i Göteborg, inklusive den överlägset största och mest framgångsrika, men Gustafsons ratade i ett ganska tidigt skede IFK Göteborg, Gais och Örgryte för en flytt till Hisingen. Det offensiva tänket och spelsättet lockade, liksom möjligheten att i lugn och ro kunna anpassa sig till elitfotbollen utan någon större yttre press. 

Det ångrar de knappast i dag när de är med och skriver historia och spelar sitt livs bästa fotboll. Samuel fick det aldrig att lyfta ordentligt under sina fem år i Italien. Efter spel i Torino, Perugia, Hellas Verona och Cremonese flyttade han sommaren 2021 hem till BK Häcken och efter en skadefylld första höst är han i år i mitt tycke allsvenskans mest värdefulla spelare. Så klok, bollskicklig och nyttig i båda riktningarna att förbundskaptenen Janne Andersson borde testa honom i skarpt läge. 

■■■

Detsamma gäller i allra högsta grad Simon, som är mer offensivt lagd (passningen till Lars Olden Larsens 1-0-mål mot Malmö FF efter 36 sekunder är det inte många som gör om). Det blev totalt sju år i Feyenoord, Roda och Utrecht innan han i somras på nytt valde BK Häcken framför allsvenska konkurrenter. Inte en enda klubb i serien hade tackat nej till någon av tvillingarna, att de återigen hamnade på ön är förstås ett gott betyg åt Martin Ericsson och kompani. 

Sedan ska man komma ihåg att det var allt annat än gratis, de får rejält betalt men investeringen verkar sannerligen ge god avkastning. Det är oftast en ren njutning att se Gustafsonduon spela fotboll, inte minst tillsammans med dansken Mikkel Rygaard, 31, som BK Häcken på något sätt hittade i polska andraligan av alla ställen. 

Malmö FF-tränaren Åge Hareide lyfte fram BK Häcken-trion som seriens bästa mittfält och det är det minsta man kan säga. De ser alltid ut att ha en sekund extra än motståndarna och det beror på finfin teknik och högklassig speluppfattning. Ständigt har de koll på var med- och motspelare befinner sig, de använder hela planens bredd och vet exakt när de ska dra upp eller ner tempot. 

Det skulle inte alls förvåna om Samuel och Simon uppvaktas av bra utländska klubbar redan i januarifönstret, men samtidigt lär de inte ha bråttom ut igen om inte något riktigt hett alternativ dyker upp. De vill nog gärna se hur långt det här BK Häcken-bygget kan ta sig, och nästa säsong med spel i Europa ser väldigt spännande ut, den saken är klar.

■■■ 

BK Häckens utveckling sedan våren 2021 är inget annan än sensationell. Visst, en stabil grund har trots allt funnits länge och det är ordning och reda på bankkontona, men då låg alltså laget sist i allsvenskan. Sist. 

Och det kändes inte direkt som att framtidens fotboll var på ingång när Per-Mathias Högmo, 62, kontrakterades i stället för Andreas Alm. Men 16-17 månader senare är bollklubben som bildades vid en häck för 80 år sedan på väg att lyfta SM-bucklan för första gången och de gör det just med framtidens fotboll. Offensivt, underhållande, snabbt, rörligt, och modigt. 

Hellre vinna med 4-3 än 1-0, det ska vara roligt att titta på BK Häcken och det hjälper till när man ska locka nästa generations supportrar. 

Ibland klaffar allt och i år har verkligen allt klaffat för BK Häcken. Scouting- och rekryteringsarbetet inför och under 2022 har varit mästerligt, det har körts yoga och mental träning regelbundet, i stort sett varje bollpass innehåller taktiska inslag, 4-3-3-inspiration har hämtats från Liverpool, Manchester City och Ajax och längst fram har en tidigare småskadad anfallare, som sannolikt inte hade varit förstavalet om inte Bénie Traore hade brutit benet, med hjälp av smart rehab- och fysträning vuxit ut till en sanslös målmaskin. 

Hammarby är med och utmanar högt upp på både herr- och damsidan, men sammantaget finns det ingen klubb i Sverige som matchar BK Häcken 2022. 

Något säger mig att den välskötta föreningen är i toppen för att stanna i många år framöver. Och det ska bli väldigt intressant att följa det.