Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Baby-Blåvitt är hetaste laget i hela Sverige nu

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

IFK Göteborg fortsätter att bjuda på billiga mål samtidigt som talang efter talang ploppar upp. 

De är ju tonåringar hela högen, vissa knappt aktuella för A-laget, men nu är Baby-Blåvitt Sveriges hetaste fotbollslag. 

Måns Saebbö, 18, var kanske klubbens största löfte för ett par år sedan. Var med och nosade på allvaret under Jörgen Lennartssons ledning, men så kom knäskadan, hacket i utvecklingskurvan och flera hamnade före i kön. 

Anfallaren, som är bäst i boxen, en Marcus Berg-typ som ofta kan vara osynlig innan han blixtrar till, har en tung tid bakom sig och tillhör inte A-truppen utan har harvat på i bakgrunden i väntan på att det ska lossna. 

Och nu får man väl säga att det har lossnat, kanske. 

Sex potentiella startspelare saknades mot Sirius, Poya Asbaghi fick fylla ut bänken med Saebbö och Sebastian Ohlssons lillebror Samuel, 17. Totalt innehöll matchtruppen tio spelare från akademin. Snittåldern? 21,5. 

***

Avbytarna och en och annan i startelvan tog väl mopeden alternativt EPA-traktorn till samlingen, men spela fotboll kan de här gymnasieeleverna onekligen. 

Det var visserligen ingen som maxpresterade på Studenternas IP, varken Sirius, IFK Göteborg eller han som höll i pipan, men det var underhållande ändå. 

Patrik Karlsson Lagemyr, 22, en farbror i sammanhanget, låg bakom det mesta och det bästa och spelade fram Giorgi Kharaishvili till 1-0 efter bara en minut och sabbade Henrik Rydströms få-en-bra-start-planer. 

3-0 mot svenska mästarna AIK, 1-0 mot Sirius nästan direkt efter avspark och IFK Göteborg flög, flög, flög – och tappade luften helt. 

Sebastian Ohlsson slarvade obegripligt, André Calisir slarvade obegripligt och på 40 sekunder hade Sirius vänt till 2-1 samtidigt som Philip Haglund smart och rutinerat hade retat upp halva IFK Göteborg, inte minst August Erlingmark som kokade över och blev varnad på kuppen. 

IFK Göteborg uppträdde darrigt, kometerna Alhassan Yusuf, 18, och Benjamin Nygren, 17, kom inte upp i samma nivå som tidigare utan såg emellanåt ut som två vanliga tonårslöften. 

Men det är tydligen något speciellt med IFK Göteborg 2019, det är faktiskt det.  

Ut med skadade Sargon Abraham i minut 33, allsvensk debut för Måns Saebbö som givetvis placerade in 2-2 en stund efter paus. 

***

Ny energi, bättre rörelse, mer självförtroende och en genuin vilja att gå för tre poäng i stället för att försöka låta bli att förlora. 

Patrik Karlsson Lagemyr tryckte in 3-2 med kvarten kvar efter en elegant framspelning av Giorgi Kharaishvili och på stopptid rullade Benjamin Nygren in sitt fjärde allsvenska mål för säsongen efter fint förarbete av Victor Wernersson, som ju blandar och ger på den där vänsterkanten kan man säga. 

4-2, första bortasegern i vår, flest gjorda mål av alla lag och åtminstone tillfälligt upp i allsvensk serieledning. Och även Samuel Ohlsson fick i slutminuterna göra entré i högsta serien för första gången. 

Blåvitts supportrar tror knappt sina ögon efter alla motgångar de senaste åren och mot IFK Norrköping i nästa omgång är rutinerade herrar som Junes Barny, Amin Affane, Lasse Vibe, Sebastian Eriksson, Robin Söder och Nzuzi Toko aktuella för comeback. 

Det tuffar på bra nu, IFK Göteborg.