Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Är som klippt och skuren för jobbet

Jonas Olsson Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jonas Olsson. Foto: © BILDBYRÅN

Sportchefsfrågan i IFK Göteborg borde vara en ickefråga. 

Rätt man är redan på rätt plats. 

GP hade nyligen en läsvärd intervju med fotbollsnestorn Roger Gustafsson, 66. 

Jag fastnade särskilt för raderna om karaktärerna som fanns på 90-talet. 

– Alla de här, Jonas Olsson från Tuve, Håkan Mild från Trollhättan, de drev på de andra.

GP: Finns de personligheterna i dag?

– Det finns färre i dag. På den tiden, om du skulle spela på träningen, satte du Jonas Olsson i det ena laget och Håkan Mild i det andra. Då pressade de spelarna i sitt lag att ge sitt yttersta. På den tiden var alla intresserade. De är få i dag. I dag tänker de mer på sitt eget spel, orkar inte ägna tid åt de andras spel. De har nog med att prestera själv, sa Roger Gustafsson till tidningen. 

Dåvarande sportchefen Håkan Mild med tränarduon Stefan Rehn och Jonas Olsson. Foto: JAN WIRIDEN / JAN WIRIDEN GT/EXPRESSEN

Jonas Olsson från Tuve och Håkan Mild från Trollhättan har fortsatt i samma stil som ledare. Engagerade, rejäla, tydliga kravställare, både på sig själva och omgivningen. 

Håller gärna låg profil

Genuina föreningsmänniskor som inte lämnar något åt slumpen. Alltid med IFK Göteborgs bästa för ögonen. 

Och inte minst pålitliga. Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. 

Håkan Mild tog över som sportchef i ett krisläge, gjorde ett mycket bra jobb och lämnade över föreningen i gott skick. 

Nu är det en fullt jämförbar situation efter flera år i fritt fall och det är Jonas Olssons tur att kliva fram i rampljuset på allvar, även om han själv gärna håller låg profil utan att på något sätt vara medieskygg. 

Akademichefen har varit tillförordnad sportchef i drygt en månad och jag har kollat runt med ett stort antal personer i fotbollsbranschen. 

Inte ett ont ord. Bara positiva tongångar. 

Just tydlighet är något som återkommer hela tiden. Jonas Olsson, som tillbringat mer än 25 år av sitt liv i Blåvitt, säger inte bara vad som ska göras och hur det ska göras. Han ser till att det blir gjort också. 

Därför, om nu klubben också kommer fram till beslutet som framstår som alltmer självklart, lär vi redan i vinter få se ett Blåvitt som tränar betydligt hårdare, tuffare närkampsspel och en utökad satsning på unga spelare från akademin. Inte bara på träningarna utan så småningom även i startelvan. 

Det finns ingen annan väg att gå när det nästan är tomt på kontot. Lägg pengarna på ett fåtal spetsspelare och kör på med det som redan finns. 

En käpphäst

När Olsson tog över i början av november och såg över truppbygget inför 2019 kom han fram till att målvaktsfrågan var prioriterad. Klubben lade allt annat åt sidan i några veckor, scoutade noggrant – och redan den 26 november presenterades greken Giannias Anestis, 27.  

Och då hade klubben testat honom i två dagar på plats i Grekland. En käpphäst för Olsson: se spelaren live. Inga chansningar, inga genvägar, inga paniklösningar dagen innan transferfönstret stänger och en tydlig – där kom det ordet igen, ja – plan för spelaren. 

IFK Göteborg gör naturligtvis helt rätt som sonderar terrängen och träffar ett antal tänkbara kandidater. Jag vet att det finns både norrmän och danskar på bruttolistan och säkert flera intressanta namn med lokal anknytning. 

Men om det kommer in någon utifrån får man börja om på ruta ett igen och en anpassningsperiod krävs. 

IFK Göteborg behöver lugn och ro och en trygg och kompetent sportchef som brinner för föreningen på riktigt. 

Frågan är hur Olssons och Poya Asbaghis syn på fotboll rimmar, men tränaren har tidigare visat sig vara prestigelös och anpassningsbar. 

Och man anställer inte en sportchef utifrån vem som är tränare. Det vore en märklig ordning. 

Klubben kommer inom kort, kanske redan i veckan, att presentera sitt val och det skulle förvåna mig mycket om det inte blir Jonas Olsson, 48, från Tuve.