Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markus Wulcan

0-5 mot Malmö FF – bra för Blåvitt

August Erlingmark har finfina fotbollsgener.
Foto: LUDVIG THUNMAN

Så här ser det ut när ett A-lag kör över ett moppegäng. 

IFK Göteborgs U21-mannar ska inte skämmas över 0-5 mot Malmö FF i premiären. 

Det finns en hel del att bygga vidare på – och ge August Erlingmark ett A-kontrakt direkt. 

Erlingmark sulade till en stackars vägg när han var på ner i omklädningsrummet i Prioritet Serneke Arena efter storförlusten. 

– Det är piss, inte kul alls. De är för skickliga och vi orkar inte. Men det är bara att titta på lagen, vi har nästan ett rent U19-lag. Det är fan svårt mot de här när det går så fort. Elva gubbar kommer ju farande, säger 18-åringen, som i år bär lagkaptensbindeln i U21. 

Nej, det är inte okej att torska med fem bollar mot den sportsligt värsta rivalen, men man måste också vara realist, precis som August Erlingmark är. 

Malmö FF ställde i U21-premiären upp med spelare som Johan Wiland, Andreas Vindheim, Pa Konate, Mattias Svanberg, Yoshimar Yotún, Tobias Sana och Alexander Jeremejeff. Det är mycket allsvensk kvalitet, det. 

IFK Göteborgs mest namnkunniga spelare var Erik Dahlin, David Boo Wiklander och Abdul Razak (spelade bara första halvlek). Då blir det sådana här siffror. 

Det unga blåvita laget gjorde inte bort sig på något sätt och med lite skärpa kunde Axel Gunnarsson gjort två mål. I spelet mellan straffområdena stretade hemmalaget emot helt okej, men i de avgörande lägena var gästerna avsevärt bättre. 

– Klasskillnad faktiskt, säger Alexander Jeremejeff, som svarade för tre assist. 

– Klasskillnad rakt i genom. Från första minuten kände jag att vi var mycket bättre på alla positioner, säger tvåmålsskytten Tobias Sana. 

Resultaten i U21-serien är sällan det intressanta, men de blåvita tonåringarna lär sig oerhört mycket av att möta ett klasslag som Malmö FF och det är det viktiga på sikt. Om några år kan några av IFK Göteborgs ledande spelare i allsvenskan mycket väl heta August Erlingmark, Edvin Dahlqvist och Måns Saebbö. Tycker också att Elliott Bäcklund gjorde ett piggt inhopp. 

– Jag spelade mot Malmö i fjol i U21 och vi torskade med liknande siffror. Då hade de ett ännu bättre lag. Jag har aldrig lärt mig så mycket som i den matchen. Just nu är det inte kul, men man får ändå ett riktmärke, säger Erlingmark, som tillsammans med veteranen David Boo Wiklander stack ut mest i hemmalaget. 

Magnus grabb är en jobbig jävel. Löper kopiöst över stora ytor, styr och ställer och skäller. Väldigt mogen i sitt spel och stor utvecklingspotential. 18-åringen borde belönas med ett A-lagskontrakt här och nu, men från Mats Gren har han inte hört ett knyst om framtiden. Det lär dock vara klart innan allsvenskan börjar den 1 april om jag får gissa. 

Också i den premiären väntar Malmö FF. Men då kommer styrkeförhållanden att vara betydligt jämnare. 

– 5-0 i dag betyder ingenting inför den matchen. Blåvitt kommer med ett helt annat lag. Blåvitt är Blåvitt – de är alltid stabila. Det blir en tuff fajt, säger Tobias Sana. 

Abdul Razaks ljumske höll (men han var svag), mycket folk på läktaren och nyttiga läropengar för många lovande ynglingar. Det får de blåvita tänka på när resultatet svider – och det var ju trots allt U21-serien och inte allsvenskan.