Malin Jonson

"Blåvitt kan tacka Malmö FF"

Publicerad

GÖTEBORG. Helsingborg kom till Gamla Ullevi som ett obesegrat lag. IFK Göteborg skickade tillbaka dem över åsen med ett tillknäppt självförtroende.

Segern tar Blåvitt upp i serieledning.

Tacka MFF för det.

Senast Helsingborg kom till Göteborg tog det inte ens en minut innan de hade bjudit Blåvitt på ledningsmålet. Den här gången var Henrik Larssons order till sitt lag att låta IFK ha boll, ligga rätt i defensiven och sedan ställa om. Framför allt att hålla sig till det de bestämt och avsluta anfallen för att undvika kamraternas kontringsspel.

En bra plan för alla lag som kommer till Gamla Ullevi men det hjälpte inte när ett individuellt misstag bjöd Blåvitt på ledningen den här gången också. Lasse Vibe höll sig på målskyttsmanér framme på Pär Hanssons retur och redan efter fem minuter kunde IFK Göteborg släppa loss.

IFK är alltid ett svårslaget lag.

Ett IFK med självförtroende, i ledning, på hemmaplan är näst intill omöjligt att besegra.

Och efter att ha spelat sig till resultaten utan att spela riktigt bra i allsvenskans inledning såg Blåvitt till att ta chansen att trycka till ett inte helt påkopplat HIF.

De danska blodhundarna var tillbaka, IFK pressade högt och stressade bortaspelarna till misstag efter misstag. Farten i omställningsspelet har vi sett tidigare men den här gången lyckades Jörgen Lennartssons lag behålla den även i sitt etablerade anfallsspel och kunde kombinera sig igenom.

Fyra segrar på fem matcher och förklaringarna är förstås många. Vi kan hylla soliditeten hos mittbacksparet Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne, stabiliteten på centralt mittfält från Gustav Svensson och Sebastian Eriksson, kreativiteten från kantspelarna Sören Rieks och Jakob Ankersen eller kvaliteten hos Lasse Vibe med partner längst fram.

Men en av förklaringarna stavas garanterat Malmö FF. Mästarnas maktdemonstration i fjol och rustning i år har sett till att toppkonkurrenterna varit på tårna under allsvenskans första månad. MFF:s nivå har tvingat övriga att leverera med vetskapen att det finns inget utrymme att gå bort sig om du vill vara med i toppen när det sedan ska avgöras.

Det är ingen tillfällighet att IFK Göteborg, Elfsborg och AIK har fått bättre säsongsstarter än på många år.

MFF:s mästerliga demonstration i fjol har gett de övriga toppklubbarna skärpta sinnen och Blåvitt har hanterat det på bästa sätt.

Därför är det också extremt viktigt att spelare och ledare behåller samma kravställan på sig själva och varandra de närmaste dagarna.

Med fyra matcher på tolv dagar krävs fingertoppskänsla av Jörgen Lennartsson i matchningen.

Ett första steg till det såg vi i det tidiga bytet av Sören Rieks i går, nästa viktiga drag kan vara att spara Sebastian Erikssons kropp från Strömvallens konstgräs på torsdag.

Tom Pettersson har två matcher i rad visat vilken kvalitet han kommer med från bänken och skulle både förtjäna och förvalta förtroendet från start.

Blåvitts sätt att trycka tillbaka ett obesegrat Helsingborg blev en ny signal till de allsvenska konkurrenterna att de är i toppen för att stanna.

Men ska den vara trovärdig krävs samma noggrannhet mot Gefle, Falkenberg och Kalmar den närmaste veckan.

Då kan supportrarna få sjunga om serieledning ett tag till.

Och då är det IFK Göteborg som smalnar av utrymmet för toppkonkurrenterna att gå vilse.

Malin Jonson
Malin Jonson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag