Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Jonson

Jonson: Hon är det Pia Sundhage saknar

VIBORG. Pernille Harder sa inför matchen att hon var trött på att sitta hemma framför tv:n och se Sverige spela mästerskap.

Sedan gick hon och hennes Danmark ut och spelade sig till Holland nästa sommar. Och de gjorde det med många av de delar Pia Sundhage vill tillföra Sveriges spel.

Det kan mycket väl sluta med att de svenska spelarna får sitta framför tv:n och titta på Pernille Harder när EM ska avgöras nästa sommar.

Det är roligt att tävla när man har självförtroende och Sverige sprudlade därför av energi i inledningen mot Slovakien förra veckan.

Men när de åkte till Danmark hade de inget kvar att tävla om – medan Danmark spelade för en EM-plats – och lagens prestationer måste bedömas utifrån dess motivationer.

***

Samtidigt sa Pia Sundhage inför matchen att det var en perfekt chans att se andra spelare, när en handfull ordinarie startspelare saknades, och hela kvalsamlingen har haft ”anfallsspel” som tema.

Att det då dröjde till matchens sista minut innan Sverige hade sitt första skott på mål blev ett statistiskt bevis på det som 90 spelminuter visade: förbundskapten Sundhage har en lång väg kvar om hon ska förvandla sitt landslag till ett offensivt, passningssäkert lag som vill äga bollen.

Det är inte första gången Pia Sundhage har försökt sig på den här förändringen men hon menar att skillnaden den här gången är att Sverige har spelat en mästerskapsfinal – att det självförtroende det ger gör att kapaciteten i laget höjs.

Men det svenska självförtroendet sitter inte i passningsspelet.

Även Danmark spelade 4–4–2 i sitt försvarsspel men deras omställning till 3–4–3 när de vann boll gick så mycket snabbare än Sveriges omställningsspel.

Kollektivt visste danskorna varje gång när de skulle hålla i bollen och bygga upp sina anfall, eller när de skulle tempoväxla och såra Sverige snabbt.

***

Medan Danmark har spelare som Pernille Harder och Johanna Rasmussen, som kan föra fram bollen och bryta sig igenom, eller slå en distinkt passning till den vältajmade Nadia Nadim längst fram, saknades både tydlighet och tempoväxlingar hos de svenska spelarna.

Pernille Harder är den spelare Pia Sundhage saknar i sitt landslag.

Nu har hon tagit Danmark till EM och på vägen hann hon rita in en del nya frågetecken i den svenska förbundskaptenens block.

Motivation slår klass, heter det.

Men jag är långt ifrån säker på att det är Sverige som besitter den främsta nordiska klassen, när vi kommer till EM nästa sommar.