Kai Martin

Kai Martin: Det sämsta jag varit med om

KYLIG SHOW. Christer Sjögren under en av de spelningar i Göteborgsom faktiskt blev av - i Kajskjul 105. Foto: LEIF JACOBSSON
Foto: Jacobsson Leif

Christer Sjögren-affären är nog den sämsta jag varit med om i nöjessvängen. Dåligt management, arrangörerna som fixar och tricksar ett evenemang till haveri och bondfångeri.

 Mitt i allt detta står Christer Sjögrens publik, supportrar som stöttat och längtar att se sin artist, som betalt dyra pengar för en upplevelse de nu blir utan.

 Ni kan redan nu turerna, men jag drar dem kortfattat:


 En vecka innan premiären i Göteborg den 20 november backar Trädgår'n ut. Arrangörerna Nordic Stage kan alternativt vill inte redovisa biljettförsäljningen.

 Kort efter Trädgår'ns besked går Nordic Stage ut med att man bytt lokal. Nu är det Kajskjul 105 på Bananpiren som gäller.

 Måndag den 17 kommer arrangören Michael Silfverskiöld till GT:s redaktion och visar upp intygen från myndigheterna, som visar att platsen är ok för show.

 Thomas Lindskog, vd för City Race Arena, som ansvarar för kajskjulet vill inte släppa in arrangörerna, som överklagar och får rätt i tingsrätten.


 Den 20 november ställs genrepet in, som skulle varit på premiärdagen. Flera med biljett har åkt lång väg utan att få besked. På Bananpiren står en ensam representant i snögloppet och beklagar det inträffade.

 City Race Arena får rätt; Christer Sjögrens jubileumsshow har inte tillstånd att verka i lokalen. Dessutom saknar scenen bygglov. Premiären genomförs ändå fredag den 21 november i ett iskallt kajskjul.

 Ytterligare två shower genomförs på lördagen den 22 november.

 När representanter för City Race Arena kommer på måndagsmorgonen är lokalen tom.

 Uppgifter kommer fram om att Nordic Stage försökt hyra en lagerlokal i Kungsten i Göteborg utan framgång.


 26 november går Christer Sjögrens manager ut med att Svenska mässan hyrt ut sina lokaler för shower 18-21 december. Samtidigt påstår Malmros att samarbetet med Nordic Stage är brutet. Han har personal som ringer runt till dem som köpt biljetter för att boka om.

 Svenska mässan förklarar att något kontrakt inte är påskrivet gällande evenemanget.

 Åke Malmros påstår att Eriksbergshallen är bokad i februari för showen.

 Den 2 december ger Svenska mässan beskedet att man väljer att inte hyra ut till Christer Sjögrens show.

 Åke Malmros hävdar att muntligt avtal gäller.


Skrev jag kortfattat? Jag ber om ursäkt för det. För den här härvan, cirkusen, farsen, what ever, är invecklad och svårbegriplig.

 Var den nu ska ta vägen är det ingen som vet.

 Klart är däremot att ett gäng familjeförsörjande musiker saknar jobb i december - nära 20 speltillfällen har inte ens blivit en tummetott.

 Klart är också att publiken är grundlurad.

 Christer Sjögren själv, oklanderlig artist genom åren, har hamnat i ett bakhåll jag tror att han får svårt att ta sig ur med hedern i behåll.

 Då spelar det ingen roll att jubileumsshowens sajt flaggar för att hela föreställningen ska ut på turné nästa år. För vem vågar åka med ett sjunkande skepp...?

 Och hur ska Christer Sjögren ersätta den snuvade publiken?


Kai konstaterar

1 LÄGLIG FINAL Ägarna till Klara kök och bar har efter alla turer nu lyckats sälja sitt etablissemang. Finalen var i torsdags med bland annat Mattias Hellbergs band White Moose. Lägligt nog gick strömmen mitt i spelningen. Är det slut så är det.

2 PETER HAR FLYT Peter Apelgrens och Stefan Livh show på Ruckmans är emellanåt så underhållande att jag fick problem med att behålla maten. Framför allt när Peter Apelgren får flyt och orerar som värst. Men sånginslagen med gästartister är svårbegripliga, som en nödlösning utan poäng.

3 POPULÄR VÄRME "På spåret" är en osviklig favorit och SVT behåller det grepp om tittarna på fredagar som Lasse Kronérs "Doobidoo" haft sedan september.

 Varför...? Tja, det är ingen krystad underhållning. Humorn är varm och inte på bekostnad av någon. Och nej, jag tror inte Alex Schulman eller Katrin Zytomierska platsar i "På spåret".

4 HELT SÅLD Har helt missat franska Nouvelle Vague. Men när Leif på Rockhouse spelar bandets första album (2004) med bossaversion på Joy Divisions "Love will tear us apart" är jag helt såld. Skivor är bäst i handen och i stereon.

5 SANSLÖST Det är ofrånkomligt, men Hasse Alfredson, Tage Danielsson och Lasse O'Månsson har underhållit mig nästan hela november med Lindemanlådan. Så sanslöst roligt och så fånigt kul och genialt.


 Veckans göteborgare

Malin Uhlander

 16-åringen som vägrades spela fotboll på friluftsdagen, protesterade och fick rätt i JämO. 


Underfyndigt
 

Ofrånkomligt, men det är allt lite coolt att Clint Eastwoods son Clive spelar bas i bandet Jeff Lorber Session, som gästar Nefertiti på fredag.

 IK Raid upprätthåller nollan i förlustkolumnen. Åtta matcher, sju vinster, en oavgjord i division IV Göteborg.

 Äntligen damp Peter Englund "Stridens skönhet och sorg" ned i brevlådan. Perfekt litteratur i december.

 Bland allt jullulllull är Glasvegas "A snowflake fell (and it felt like a kiss)" alldeles bedårande svart och stark.

 Kan inte släppa den kärlek Bo Kaspers Orkester spred från scen i lördags i Lisebergshallen.

 Oroväckande många gatlyktor förblir otända. Ett resultat av finanskrisen och brist på pengar hos Göteborg energi?

Håkan Hellström inviger Partillebohallen den 21 februari. Dessförinnan har han framträtt på P3 guldgalan i Scandinavium den 17 januari. Kom ihåg att det inte var här ni läste det först.