Foto: Adam Ihse
 Foto: Adam Ihse
Henrik Leman

Lasse – wow! Frölunda – oj! Kul!

Publicerad

GÖTEBORG. Lasse Johansson - wow!

Frölunda - oj!

CHL-final - kul!

Det är förstås avgjort efter 5-0-smockan i Davos, och jag är mest nyfiken på detta:

Hur många betalar nu för att se Dick Axelsson på tisdag?

Tur för Frölunda att supermålvakten Lasse Johansson redan förlängt sitt kontrakt.

För … herregud, efter höjdarräddningen nere i Alperna kunde han nog ha begärt en 50 papp till i månaden.

Sidledsförflyttningen och agerandet med plocken när Beat Forster sköt mitt i Davos tunga press i slutet på andra perioden - den var makalös.

## Hela arenan trodde det var mål.

## Dick Axelsson var säker.

## Men Lasse blåste alla.

Det var häftigt, något att veva i diverse highlights-paket runtom i världen, men räddningen var viktig också.

Det var just i det här lilla femminutersfönstret som Frölunda släppte på gas och koncentration; Dick Axelsson svingade trollspöet några gånger, 1-2 kunde gett raffel, men Lasse sa nej, i stället 3-0 (Ryan Lasch) tidigt i tredje perioden.

Frölunda har 11-0 på två matcher. Ni vet vem som hållit nollan två gånger om.

Fanns en anledning till att jag skrev ”supermålvakten” förut.

***

Frölunda kontrollerade i två perioder.

Frölunda defilerade i den sista.

## Imponerande? Ja, mycket. Taktiskt, spel- och energimässigt var det här en högklassig insats. Nära på en fullträff.

Det var tydligt att tränarparet Roger Rönnberg & Robert Ohlsson gjort sin läxa, här var det hård, aggressiv press som gällde för att neutralisera Davos vilja att blixtsnabbt vända spelet - men det var press med smartness.

Inga dumheter. Inget lättsinne. Tredjegubben högt, noggrant vid offensiv blålinje, minimerande vad gäller risktagandet. Snabbt och enkelt i egen zon, Davos fick (nästan) aldrig gratispress.

Det här med hög höjd (1500 meter) tycktes inte påverka Frölunda alls, det var en sådan där kväll där benen gick som trumpinnar, inte minst på spelare som Artturi Lehkonen och Robin Figren.

Var Davos förvånansvärt svagt? Kanske inte ändå.

I Schweiz är det känt att Davos alltid har en formmässig nedgång i januari eftersom klubben satsar stenhårt på egna - för ekonomin livsviktiga - turneringen Spengler Cup som just avslutades.

## Arno del Curtos gäng är aldrig på topp i januari.

## Jag tror inte så mycket hinner förändras till på tisdag.

***

CHL-hockey är inget göteborgarna tänder på till vardags, men The Homecoming of Dick Axelsson har Frölunda hoppats ska räcka en bit.

Frågan är, efter 5-0 i Davos, en redan avgjord match i inte direkt åskådarvänliga Frölundaborg, matchstart 20.05 på en tisdag … blir det så mycket folk?

## Jag vet - Dick och Robin Figren möts i en hockeyspelsmatch i mittcirkeln just före nedsläpp.

## Den kompisfajten hade till och med jag betalat extra för.

Kul scen redan nere i Schweiz, förresten. Davos-keepern Leonardo Genoni föll lätt när Figren på sin höjd touchade honom, domaren höjde armen, en Davosspelare åkte fram och tog tag i Figren, känslan var att det skulle bli lite gruff, men det vara bara Dick som ville kramas lite.

Humor.

Artturi Lehkonen stod ut i den här matchen, tyckte jag - och vilken grej att Jacob Larsson såg ut som Mats Sundin när han gjorde 4-0.

Av bara farten sköt den Trojafostrade backen 5-0 också.

## 18-åringen må vara från Småland, men han kommer bli riktigt stor.

Henrik Leman
Henrik Leman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag