Henrik Leman

Lasses supertisdag gav Frölunda en tvåa

Publicerad

GÖTEBORG. Passande att Lasse Johansson bär mask.

Han rånade verkligen Luleå.

Lasses supertisdag såg till att Frölunda flög hem med två poäng.

Nu behöver hela laget lyfta.

Det kändes länge som att hela Norrlandstrippen kunde bli ett gigantiskt mörker.

2-4 mot Modo i lördags, en remarkabelt usel andraperiod mot Luleå som kunde gjort fler mål än jag har fingrar på handen, och till råga på allt så klev Artturi Lehkonen av skadad.

Som om det inte räckte med att Lukas Bengtsson, Joel Lundqvist och Spencer Abbott just nu är utanför isen.

En storförlust (tro mig, det kunde ha gått så illa) hade skapat en del tveksamhet och frågetecken, i stället slutade den här kvällen med att Ryan Lasch stod för ett cirkusnummer i förlängningen och spelade fram Henrik Tömmernes till 1-0.

”Lite av ett rån”, medgav Tömmernes.

Lasse in the kasse var kriminellt bra, höll Frölunda kvar - och ni vet vad man säger om målvakter: de räknas de också.

Inte minst när de har en supertisdag.

Lätt val att utse rinkens bäste.

Lätt också att hitta kvällens viktigaste Frölundabesked: bara en ”känning” på Lehkonen, snart tillbaka enligt tränaren Roger Rönnberg.

***

Frölunda hade matchvinnarna, Johansson & Lasch.

Med tre omgångar kvar är det dags att hitta ett spel också.

Garanterat går det lättare efter en flygresa hem till Göteborg som vinnare.

Bara två veckor kvar till kvartsfinalspelet, det är nu som träningspassen - och därmed benen - ska bli lättare.

Det är förstås inte bara att trycka på en knapp, men en del saker ger sig själva.

En sak att ta i det där lilla extra när man inte behöver.

En annan när säsongen hänger på det.

Alla har inte Johan Sundströms arbetsmoral, det var talande när han i C More, efter den hemska andraperioden, sa något om att en del av hans lagkompisar såg ut som om de inte ”ville vara där.”

Torsk i närkamper, slarv längs linjerna, pucktapp, puckstirrande i egen zon … visste jag inte bättre hade jag skrivit att Frölunda ville ge Lasse Johansson ett tufft träningspass.

Nå, det fanns positiva bitar också, Frölundas spelare visade karaktär när de tog emot Rönnbergs utskällning, gick ut och spelade rejält och bra i tredje perioden, och ser man bara till avslutningen var 1-0 inte ologiskt.

Säg inte det till en Luleåsupporter bara …

***

Det här var Frölundas sjunde seger av sju möjliga i SHL-förlängningar (två efter straffar), jag tänker absolut inte dra några stora växlar på det eftersom det är en sak med det här ”tre mot tre”-tramset i högst fem minuter, en helt annan att spela vanlig fem mot fem-hockey halva natten om så krävs.

Men visst, det skadar inte att visa mental styrka.

En annan intressant grej: Henrik Tömmernes kan göra mål med lika många spelare på isen.

Det dröjde bara 49 omgångar.

Nu slipper han svara snällt på den där tjatiga frågan i alla fall …

Några funderingar:

 Tom Nilsson riskerar att anmälas i efterhand för crosscheckingen i ansiktet på Jacob Miclifkier. Domarna missade, men den såg inte vacker ut. Någon matchs avstängning, kanske två. Knappast mer. Kan till och med vara bra, Tom såg trött ut i närkampsspelet, kanske märkt av sjukdomen, läge att ladda batterierna?

 Bakom backjättarna Henrik Tömmernes och Oscar Fantenberg var Christoffer Persson återigen utmärkt. Ibland gäller det att uppskatta det man redan har.

 Det är drygt en vecka mellan serieepilogen och kvartsfinal 1. Med tanke på skadeläget blir den träningsveckan oerhört viktig. Joel Lundqvist spelar inte förrän slutspelet, kanske inte Abbott heller, och säkert tas inga risker med Lehkonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag