Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Henrik Leman

"Känn ingen sorg för Artturi Lehkonen, Göteborg"

Artturi Lehkonen.
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Foto: /Ibl / /IBL

GÖTEBORG. Frölunda nådde sitt första mål: CHL-slutspel.

Artturi Lehkonen gjorde kanske sitt sista mål i Frölunda.

Snart drar han till Montreal.

Det här kan ha varit hans adjö.

Känn ingen sorg för honom, Göteborg. Gläds med en framtida NHL-spelare.

Frölunda spelar ytterligare tre matcher innan Artturi Lehkonen, 21, åker över till Kanada för att spela till sig en plats i Montreal Canadiens NHL-trupp.

Men är Lehkonen verkligen med då?

Tveksamt.

– Jag vet inte, vi ska prata om det, men Frölunda vill säkert spela ihop kedjor utan mig, funderade finländaren som ännu inte diskuterat framtiden med Roger Rönnberg & Co i ledningen.

Lehkonen - som sköt 2-0-målet mot Pardubice - tror stenhårt på sina NHL-chanser.

■ Han ska ha en plats i Montreal.

■ Lämnar inget åt slumpen, därför medverkar han både på rookie camp och main camp.

Små rinkar tar tid att vänja sig vid, träningslägren dessutom kortare i år på grund av World Cup, Lehkonen vill ha så mycket istid som möjligt i Canadiens vackra tröja.

– Skulle jag inte lyckas ta en plats kommer jag tillbaka till Frölunda för att bli ännu bättre, det är en win/win-situation för mig.

"Lehkonen ska in på tre kedjor, minst"

Han sa så, Lehkonen. Hans ögon sa också att siktet till hundra procent är inställt på NHL, och utan att veta hur Montreals general manager Marc Bergevin resonerar så tror jag att Frölundas fräcke finländare har goda chanser att nypa en tröja i "Habs".

Visst, Lehkonen ska in på tre kedjor, minst.

Det är ju ingen "grinder", ingen gnuggare, som Montreal kontrakterat. Jag hittar fem givna forwards: Tomas Plekanec, Brendan Gallagher, Alex Galchenyuk, Max Pacioretty och Aleksandr Radulov.

Sedan ... jodå, här finns herrar som Andrew Shaw, David Desharnais, Sven Andrighetto, men den här konkurrensen skrämmer inte.

Roger Rönnberg, Frölundas tränare, har taxerat Lehkonens chanser så här:
75-25.

■ Jag delar den uppfattningen, och därför bör Frölunda förstås räkna bort Lehkonen nu när CHL-avancemanget är fixat.

■ Mot Färjestad (31/8), HV71 (4/9) och Wolfsburg (9/9) handlar det om att spela ihop de kedjor som inleder SHL.
Skulle Artturi Lehkonen sedan komma tillbaka - då är det en stor, fet bonus.

Frölunda ägnar söndagen åt Fans Day på Liseberg, passande då att 5-2-matchen mot Pardubice stundtals var som en bergochdalbana.

■3-0 efter en vass, speedig och begåvad förstaperiod.

■ 3-2 efter en slarvig, nonchalant andraperiod.

Frölunda tog sig samman

Jag gillade dock hur Frölunda tog sig samman, gjorde 4-2 tidigt i tredje, fixade fem minuters fyra mot fem-spel utan att släppa till (nästan) en målchans, höll sedan enkelt undan och fick 5-2 i tom kasse av Kristian Vesalainen.
Glimtvis fanns fart och skärpa i passningsspelet, rätt ofta kändes försvarsspelet stabilt där spelarna ofta hade förmåga att lösa svåra situationer.

■ Känslan: det här nya laget tar steg för steg.

Naiviteten, självgodheten (tappade puckar på fel ställen, för svårt spel) som följde efter 3-0 kunde ha straffat sig, men nu redde Frölunda ut de problem man satte sig i.

Gott så.

■ Avdelning positiv överraskning: Oscar Engsund visade på mig att han är en back som inte bara kan spela fysiskt, flera bra aktioner med pucken. Matchstraffet såg jag för lite av för att bedöma.

John Nyberg fortsätter också att imponera, begåvat skott i sargen före Casey Wellmans 4-2.

KOMMANDE MATCHER

31/8: Färjestad (Stenungsund), 18.30
4/9: HV71 (Jönköping)
9/9: Wolfsburg (Frölundaborg), 20.00

Även Larsson på NHL-camp

Artturi Lehkonen är inte den ende som lämnar Frölunda för att åka på NHL-camp, även Jacob Larsson (Anaheim Ducks) sticker från Sverige,

Men medan Lehkonen känns som en trolig NHL-spelare redan i höst så ska backen Larsson mest över för att känna sig för och bli mer bekväm i NHL-miljö.
Larsson ska dock bara vara med på huvudlägret, "main camp", slipper "rookie camp", åker över först 19 september, kan därmed spela SHL-premiären mot Malmö och missar sedan kanske bara fyra matcher.