Henrik Leman

Kan bli en försmak på SM-finalen

Joel Lundqvist är redo.
Foto: MICHAEL ERICHSEN
Frölunda ställs mot tabelltvåan Växjö i kväll.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

GÖTEBORG. Minns ni senast Frölunda mötte Växjö?

Klart ni gör.

Vem har glömt det hockeypartyt?

Det blir nog annat nere i Småland i kväll. 

En försmak på SM-finalen? Ja, kanske.

Bara tanken är nog för att det ska kittla lite extra …

8-5.

Hockeypartyt, alltså. 

Det där i Frölundaborg tionde december.

Jösses, vi som var där kliade oss i skallarna och undrade varför hockey inte alltid kan vara så där.

Nå, det måste förstås komma en vardag också. Redan Alfons pappa hade koll på att man måste ha tråkigt ibland - annars blir det inget kul.

Men Växjö Lakers har gått som tåget efter förlusten i ”Borgen”, sex raka segrar, fyra efter ordinarie tid, 16 av 18 poäng, och precis som vanligt växer smarte Sam Hallams lag ju längre en säsong lider. 

Precis som vanligt fylls också truppen på med kvalitet.

Låt vara att Geoff Platt åkte tillbaka till KHL, men backen Nick Bailen är ju av högsta SHL-klass, anfallaren Emil Pettersson har kapacitet att bli det - och snart är nog skadade stjärnbacken Eric Martinsson tillbaka.

## Kampen om SM-guldet avgörs inte mitt i januari.

## Men det är en rätt småspännande förpostfäktning.

… där Frölunda förresten kommer med sex raka segrar mot Växjö. Intressant.

***

Växjö är inget givet finallag, det är ta mig tusan inte Frölunda heller, SHL är en på tok för jämn liga för att göra några skarpa förutsägelser två månader i förväg.

Brynäs är riktigt bra, Linköping har något på gång, och får Skellefteå vara skadefritt (här handlar det förstås mer om att hålla alla tänkbara tummar för Oscar Möllers fru Charlotte) ska det laget på intet sätt räknas bort, trots en rätt jobbig tid så här långt.

## Så … även om det varit en bra rubrik … nej, jag tänker inte skriva att Frölunda och Växjö möts i SM-finalen.

## Alldeles för mycket kan hända för det.

## Men säg så här - jag skulle inte på något vis bli förvånad.

Frölunda har en bredd som imponerar. Det finns hot i alla kedjor, det finns vasst målvaktsspel på fyra händer, det finns en vinnarvana men ändå stor hunger.

Bra kombo. 

Bra förutsättningar.

Växjö har inte riktigt den bredden, men här finns maffig spets i Bailen, Martinsson, Calle Rosén, Tuomas Kiiskinen, Robert Rosén, Dennis Everberg - för att bara nämna några.

Släng in slutspelshistoriken på det, semifinal 13/14, guld 14/15, förlust mot Skellefteå på övertid (!) i sjunde semifinalen förra året … den här klubben är alltid att räkna med när det gäller.

***

Sedan Växjö fick in Nick Bailen (Dinamo Minsk) har spelet i powerplay lyft, Emil Pettersson fick fart på Dennis Everberg och Adam Brodecki, och Växjö i dag är ett smartare, bättre, mer välfungerande lag än den där galna lördagen i Frölundaborg.

Vinner jämna matcher, verkar ofta ”hitta sätt att vinna”, och min kloke kollega på Smålands-Posten, Daniel Enestubbe, berättade:

– Det ser enklare och enklare ut, spelarna överarbetade mer i början, kemin fanns inte, till exempel i (Robert) Roséns kedja. I dag finns flera hot, PP är ett vapen, och (målvakten) Joacim Eriksson är nu så bra som många trodde han skulle vara från början.

## Växjö är ett av de tre lag jag som ser huvudfavoriter till SM-guldet, ihop med Frölunda och Brynäs.

## Saker kan hända. Jag kan ändra mig. Men så är min känsla. I dag.

Mycket har gjorts rätt i Växjö, en ung klubb som byggt och värvat (klokt) sig till en plats i svensk hockeys topp, som nu också fått fin fart på juniorverksamheten där förresten Patrik Carnbäcks son Nils, 19, fått så fin utväxling att han i kväll SHL-debuterar.

Bustervarning här, va?

Frölunda, till sist: sex raka segrar mot Växjö, det garanterar inget i framtiden, men det säger lite om att det finns saker i mästarklubbens spel som kan skada, i alla fall när det gäller grundseriehockey.

Farten. Fantasin. Rörelsen.

Trippelverkan i Vida Arena?