Henrik Leman

Frölunda gjorde en Obama: Yes we can!

Publicerad

GÖTEBORG. Joel Lundqvist höjde CHL-bucklan och hela Frölunda kunde göra en Barack Obama:

Yes we can!

Vinna hockeymatcher igen. Vinna mästerskap.

CHL-triumfen gav en skön skjuts in i allvaret.

Den här mästartiteln är noll och intet värd om Frölunda skulle göra fiasko i SHL-slutspelet, finns inte en spelare, sponsor eller supporter som i ett sådant läge finner tröst i att sluta ögonen och drömma sig tillbaka till Uleåborg, en tisdag i februari.

Så ärliga måste vi vara.

Men samtidigt: låt oss aldrig någonsin underskatta värdet av att vinna turneringar, att nå framgång tillsammans med lagkamraterna.

Det är som att lägga sig i sängen, koppla upp sig mot droppställningen och tanka energi och självförtroende.

Yes we can … vända en jobbig trend.

Yes we can … besegra ett av Europas bästa lag (utanför KHL) i deras eget hem.

Yes we can … hålla oss kyliga, stå emot när det blåser, spela smart hockey och vinna på bra defensiv och kloka skallar.

Tacka fasen för att det värt en hel del när Frölunda nu laddar om för säsongens höjdpunkt.

 

 

Har ni hört den där om norsken, dansken och … nä, det finns ingen Bellman i Frölunda.

Men det blev en rolig Finlandshistoria ändå.

Norske Mats Rosseli Olsen, danske Oliver Lauridsen och svenske Nicklas Lasu var bjässar i det Frölunda som för ett kort tag hamnade i panik (1-2 med 13 minuter kvar var ett slumpmål som skapade onödig spänning) men rätt snabbt hittade lugnet igen och höll undan till seger mot Kärpät.

Ni förstår vad det var för typ av match då.

Mycket kamp, mycket hårt jobb, mycket slit.

Så avgörs ofta slutspelsmatcher, må turneringen kallas CHL eller SHL.

Därför var det här ett bra besked för spelarna, därför var det verkligen Barack Obama-touch på värdet av segern uppe i Uleåborg.

Frölunda gjorde snabba 1-0 (Lasch) och 2-0 (Abbott) via återfunnen förståelse för vad trafik på kassen betyder, offensiven sprakade aldrig, men det var smart hockey, bättre avvägningar i egen zon, ödmjukare och snabbare - och ett grymt hårt jobb.

Det hade svidit enormt om det inte lönat sig.

Nu blir det istället mungipor upp fram till omstarten.

 

 

Jag har länge hävdat att Mats Rosseli Olsen hör hemma i kedjan med Nicklas Lasu och Sebastian Stålberg, snarare än som komplement till Joel Lundqvist och Ryan Lasch.

Den här tisdagen gav MRO mig rätt. Igen. Han var grym. Tänk om målsinnet vore lite bättre bara.

Oliver Lauridsen gjorde kanske sin bästa match, han passar väl in när utrymmet är lite mindre, när matcherna är tajta, när Frölunda inte ska passa puck till förbannelse; även om jag fortfarande tycker den store dansken är lite väl tacklingskåt ibland (vinner man inte puck är det ju meningslöst) så visar han allt mer varför Frölunda högg i våras.

Ser han ut så här när SHL-slutspelet drar igång så …

Ryan Lasch gjorde det viktiga 1-0-målet, belönades med titeln CHL:s mest värdefulle spelare, och det går aldrig att snacka bort hur mycket killen från Kalifornien betytt.

Men Lasch är lite för lätt att plocka bort ur matcherna för tillfället.

Intressant att se om Joey Crabb kan bana väg så Lasch får mer utrymme att göra skillnad.

Annars skulle jag gärna se att amerikanens kompis Patrik Carlsson fick nya chanser.

Men låt mig återkomma till det.

Om en vecka, ungefär.

Henrik Leman
Henrik Leman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag