Elva mållösa matcher för Henrik Tömmernes. Foto: MICHAEL ERICHSENElva mållösa matcher för Henrik Tömmernes. Foto: MICHAEL ERICHSEN
Elva mållösa matcher för Henrik Tömmernes.  Foto: MICHAEL ERICHSEN
Henrik Leman

Frölunda behöver börja leverera nu

Publicerad

 GÖTEBORG. Elva matcher kvar av grundserien. 

Frölunda behöver leverera. 

Frölunda behöver få ut mer av all grannlåt. 

Det handlar om att sätta pucken i nät. 

Det börjar i Malmö.  

Jag har skrivit några gånger att inget lag i SHL spelar bättre hockey än Frölunda. Det står jag för. Dessutom finns fyra kedjor som alla är kapabla att sätta tryck. 

## Sådant vinner matcher i en lång grundserie. 

## Sådant fäller gärna avgörandet i en lång slutspelsserie. 

Men jag har också skrivit så här: 

Inget av detta spelar någon roll om avsluten inte förbättras, om inte det görs fler mål. 

Ni gissade rätt: jag står för det också.

 Mycket här i livet går i vågor, lyckan kommer och lyckan går, sägs det, frågar ni Frölundatränaren Roger Rönnberg är det samma sak med effektivitet och utdelning i power play. Har han rätt ser framtiden ljus ut för Frölunda, för spelmässigt håller det här laget hög klass när vi går in i SHL:s avgörande skede. 

## Men jag förstår att det var målskytte-fokus på måndagsträningen. 

Här är nyckeln till framgång.  

*** 

Casey Wellman har varit målhet på slutet, men här finns kanske delförklaringar till att Frölunda förlorat fem av sina sju senaste i SHL, är nere på andra plats och har konkurrenter flåsande i nacken: 

* Henrik Tömmernes - elva mållösa matcher. 

* Carl Grundström - fem mållösa. 

* Sean Bergenheim - tio mållösa. 

* Victor Olofsson - ett mål på de tio senaste. 

* Joel Lundqvist - ett mål på de 15 senaste.

 * Simon Hjalmarsson - nio mållösa, ett mål på de 19 senaste. 

* Matt Donovan - inte ett enda mål än. 

Lirarna ovan är alla i Frölunda för att producera, självfallet inte enbart, hockeyn fungerar inte så, men jag tycker ändå att siffrorna fyller sin plats i den här krönikan. Frölunda är väldigt bra på väldigt mycket, är helt klart ett lag som har chans att ta ännu ett SM-guld, men kvalitén i avsluten är inte alltid av högsta klass, det behövs ett power play som levererar, och kanske gav två PP-mål i CHL-finalen mot Sparta Prag en välbehövlig injektion självförtroende. 

## Sex matcher inom tolv dagar väntar. 

## Dessa kommer ge en indikation.  

## Vad för typ nere i Malmö, tro?   

*** 

Jag stod med Carl Grundström några minuter efter träningen i går, han ville inte medge att han tittade nedåt i tabellen, det handlade om att fortsätta spela bra hockey, utvecklas, självfallet göra fler mål (där han själv tog ansvar) och vara som bäst i slutspelet. 

Respekt för det resonemanget. 

Fullt av självförtroende. 

Ingen oro, trots några förluster på slutet. 

Vi som står vid sidan om kan se lite mer krasst på det hela, och jag känner så här: 

## Vinna SHL eller komma tvåa - ingen big deal. 

## Komma topp två eller rasa ner till fjärde plats - betydligt större skillnad. 

Att möta något av lagen 7-10 i kvartsfinal är allt annat än lätt, men det är görligt, det är en matchserie jag känner Frölunda bör gå vinnande ur givet att det handlar om bäst av sju. Komma trea/fyra, riskera ställas mot Brynäs, Skellefteå, kanske Linköping - det är en helt annan grej. 

Bäst när det gäller betyder inte bara att vara på topp i slutspelet. 

Bäst när det gäller betyder även att vinna tillräckligt många hockeymatcher här och nu. 

Till sist: Skellefteå (vars backbehov var stort) fyllde på med KHL-backen Mark Katic, 

Frölunda har - när de här raderna skrivs - inte agerat inför deadline (onsdag, 24.00). 

Klubben säger sig vara kräsen. Det tror jag är bra.  

* Frågetecken för Sundström

Patrik Carlsson är spelbar i tisdagskvällens match mot Malmö, trots den otäcka smällen mot struphuvudet i CHL-finalen mot Sparta Prag. Johan Sundström ådrog sig en kraftig lårkaka då, deltog i halva måndagsträningen, matchdagsbeslut om han spelar eller ej. Joel Lundqvist och Henrik Tömmernes, som matchade med ”landslaget” lördag/söndag, fick ledigt från träningen, samma läge var det för blågula Malmöspelarna Fredrik Händemark och Andreas Thuresson. Alla spelar förstås när SHL startar om.   

Malmö saknar däremot skadade Konstantin Komarek.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag