Jörgen Lennartsson. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURESJörgen Lennartsson. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
Jörgen Lennartsson. Foto: Patrik C Österberg / STELLA PICTURES
"På torsdag väntar årets viktigaste match", skriver GT:s krönikör Hector Junelind. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN"På torsdag väntar årets viktigaste match", skriver GT:s krönikör Hector Junelind. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

"På torsdag väntar årets viktigaste match", skriver GT:s krönikör Hector Junelind.

 Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
Hector Junelind

Därför gjorde du helt rätt, Jörgen!

Publicerad

Något SM-guld blir det inte.

Men en torsdag i Azerbajdzjan kan bli guld värd för IFK Göteborg.

Därför gjorde Jörgen Lennartsson det mesta rätt mot Hammarby i dag.

Det låter förstås märkligt att säga att en tränare gjort det mesta rätt när hans lag förlorat med 0–2.

Men när Jörgen Lennartsson ställde över stjärnor som Tobias Hysén, Mads Albaek och Sören Rieks i mötet med Hammarby gick det knappast att lasta honom.

Med ett intensivt matchande, årets viktigaste match runt hörnet och en på sina håll sliten trupp till sitt förfogande var det i själva verket det enda rätta.

Från start spelade i stället nye islänningen Elias Omarsson – som var klart godkänd i spelet, men hade det svårare när han skulle avsluta anfallen – comebackande Sebastian Eriksson och bolivianske landslagsmannen Martin Smedberg-Dalence.

Det var inte på grund av den trion Blåvitt förlorade mot Hammarby.

Sett till hela matchen mötte de helt enkelt ett hungrigare lag.

När ett pånyttfött Hammarby, som börjat spela en betydligt rakare fotboll än före EM-uppehållet, tog ledningen i den 20:e minuten var det till exempel Erik Israelsson (1,83 lång) som vann nickduellen mot vanligtvis starka Thomas Rogne (1,93) och Mattias Bjärsmyr (1,86). Bollen gick fram till Philip Haglund som hann före John Alvbåge och kunde peta in 1-0 till Bajen.

Fram till dess hade IFK sett relativt piggt ut.

Men precis som erfarne Nanne Bergstrand påpekat inför matchen, apropå Blåvitts täta spelschema: Åker de på ett mål emot sig kan de få det jobbigt.

Det var så det blev.

 

Efter ledningsmålet stängde Hammarby kanterna och IFK Göteborgs spelare var vare sig tillräckligt kreativa på innermittfältet eller kvicka i tanken för att luckra upp hemmalagets centrallinje.

Det blev statiskt och trögt på Tele 2 arenas snabba konstgräs.

Det blev mer Tipsextra-fotboll än "framtidens fotboll" – som ju Nanne bestämde sig för att överge i början av augusti – men som betraktare tycker jag inte att det var någon dålig match för det.

När Blåvitt lämnade stora delar av sin offensiva spets på bänken var det omöjligt att bortse från Kennedy Bakircioglüs individuella skicklighet i den här matchen.

Allsvenskans bästa högerfot – jag vill påstå det – såg gång på gång till att hota IFK Göteborg. På tilläggstid gav det målmässig utdelning när han dundrade in en frispark bakom John Alvbåge.

Hade han inte gjort det tidigare spelade 35-årige Kennedy sannolikt till sig ett nytt Bajen-kontrakt i kväll.

Blåvitt fick återigen lämna Tele 2 arena utan några poäng – men det här var inte årets viktigaste match för IFK.

Den väntar på torsdag i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Då står inte bara en plats i Europa Leagues gruppspel på spel för IFK Göteborg.

Det ligger också en pengapåse fylld med miljoner i potten för den ekonomiskt pressade föreningen.

Och är det något Blåvitt har lärt sig av tidigare Europakval är det att matcherna sliter.

Nu lät Jörgen Lennartsson flera tongivande spelare vila mot Hammarby inför playoff-returen mot Karabach och jag vill mena att det hade varit tjänstefel att göra något annat.

Visst, missar IFK Göteborg Europa League lär de besviket se tillbaka på Hammarbymatchen som matchen som definitivt grusade de allsvenska gulddrömmarna.

Men det är en risk Lennartsson måste vara beredd att ta.

Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag