Alexander Piauger

"En match som inte gav oss svaren"

Publicerad

IFK Göteborg var sekunder från säsongens första nollpoängare – men Östersund lyckades till slut hitta ett sätt att inte vinna på.

Matchen gav dock inget svar på en av allsvenskans svåraste frågor: Vad går egentligen den här upplagan av Blåvitt för?

Det kunde ha slutat annorlunda, som det nästan alltid kan. Med sekunder kvar att spela hade Östersund öppet mål för att göra 2-0 – men Emil Salomonsson kastade sig och räddade bollen från att gå in. I sekvensen efter fick Blåvitt straff och samme Salomonsson räddade också en poäng.

Det var ingenting annat än rent uselt från Östersunds sida, som radade upp misstag under en knapp minut i det absoluta slutskedet av matchen. IFK Göteborg kan vara väldigt nöjda med att få med sig en poäng, sett till hur matchen utvecklat sig.

Fantastisk räddning – och miss

Andreas Andersson gjorde en fantastisk räddning på Tobias Hyséns skott från nära håll i den första halvleken – en prestation han lite förstörde genom att orsaka en klumpig straff på övertid. 

Men också Blåvitts målvakt stod för flera imponerande räddningar – både på Geros nick i matchinledningen och på Semas frispark i andra halvlek. Faktum är, precis som under tidigare matcher, att 18-årige Dahlberg är ett verkligt glädjeämne för IFK Göteborg. Åt målet kunde han ingenting göra.

Unga och lovande spelare

Apropå unga och lovande spelare: situationens kring Billy Nordström har redan stötts och blötts i flera omgångar, både när det kom till förlängningen av hans kontrakt och när det kom till eventuell speltid i laget. Inför säsongen lånades den 21-årige egne produkten ut till Varberg, där han spelat samtliga matcher hittills från start. Men jag tycker inte att det är anledning att släppa frågan.

Efter fyra allsvenska omgångar har IFK Göteborg spelat två matcher med spelare som inte är naturliga vänsterbackar på vänsterbacksplatsen. Mot AFC fick Martin Smedberg-Dalence vikariera som vänsterback, och mot Östersund var det David Boo Wiklander. 

IFK Göteborg gillar att prata om hur de ska få bättre utdelning på de pengar man satsat på ungdomsakademin. Samtidigt agerar klubben i praktiken på motsatt sätt.

Självklart gick det inte att förutspå att ordinarie vänsterback Scott Jamieson skulle vara otillgänglig. Å andra sidan är fakta att IFK Göteborg spelat de två senaste matcherna med en högerfotad 30-plusare på vänsterbacksplatsen, samtidigt som klubben har lånat ut en lovande vänsterback.

Tre bra anfallare – en plats

Tråkigt för Elias Omarsson som hade otur i en nickduell och tvingades till byte. Tobias Hysén kom in och var nära att göra mål redan minuten efter bytet. Överlag har Hyséns säsongsinledning varit imponerande – ändå är han inte att betrakta som ordinarie. Det är trångt kring den enda anfallsplatsen i Blåvitt, där också Mikael Boman finns att tillgå. Frågan är om IFK Göteborg verkligen har råd att hålla två av dessa tre utanför laget under hela säsongen?

Fågel eller fisk?

Har IFK Göteborgs säsongsinledning varit bra eller dålig? Fågel eller fisk? Bu eller bä? Det är nog, trots allt, för tidigt för att döma ut laget. Men å andra sidan är det uppenbart att sex poäng på fyra matcher knappast smakar fågel i blåvita munnar.

Blåvitt har dessutom redan mött två av nykomlingarna i serien – och kryssade nu mot Östersund, som tagit fyra poäng hittills.

Spelarna i IFK Göteborg har pratat mycket om att tyckare i media har haft fel när vi inte tippat laget som en titelutmanare. Och visst finns det frågetecken kring hur bra IFK Göteborg egentligen är i år.

Men matchen i Östersund gav oss inte svaret.

Relaterade ämnen
Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag