Alexander Piauger

"Blåvitt lägger ett vackert pussel"

Publicerad

IFK Göteborg lägger ett allsvenskt pussel – och för att bli ett topplag måste alla bitar vara på plats. 

Men hittills har det funnits tecken på att några blåvita bitar saknats.

Mot Sirius visade göteborgarna att de är skickliga pusslare.

Hur man än vänder och vrider på det, så finns det bara ett enda sätt att på sikt avancera i den allsvenska hierarkin: vårda sina pusselbitar.

Varje fotbollsförening knåpar ihop sig själv genom att sammanfoga en rad olika delar. Det kan handla om en högpresterande spelartrupp, eller om en akademi fylld av skickliga utbildare. Men också om ett brett publikunderlag, eller om en ungdomsturnering som år efter år genererar miljoner in i kassan.

För vissa lag kan speciella bitar ta särskilt stor plats. Brommapojkarna har spelarutbildning som sin viktigaste del i pusslet, och för AFC Eskilstuna har en bussentreprenör varit en avgörande bit. Men för samtliga gäller att alla bitarna måste finnas för att kunna nå den absoluta toppen. Eller?

Mot Sirius bevisade Blåvitt att det går att lägga ett vackert motiv med blåvita bitar, trots att allt ännu inte är riktigt på plats.

###

Blåvitts spelare visade mot Sirius att de är en grupp med mycket kvalitet i. Mix Diskerud måldebuterade och började infria förväntningarna som är ställda på honom – och Pontus Dahlberg gjorde, återigen, en stark allsvensk insats. I den unge målvakten har IFK Göteborg en man för framtiden, eller för kassakistan, beroende på när Dahlberg väljer att gå vidare i karriären.

Taktiskt gjorde Blåvitt en smart match, där man utnyttjade Sirius svagheter och satsade på omställningar med Tobias Hysén i en viktig roll. Blåvitt hade bara bollen under fyra tiondelar av matchen – men sett till klara målchanser var bortalaget överlägsna.

Ändå finns det fortfarande frågetecken kring IFK Göteborg.

Flera av spelarna sitter på väldigt korta lånekontrakt, och man kan redan nu se sommarens holmgång i tidningarna om hur Mats Gren försöker förlänga med succélånen framför sig. 

Problemet är att IFK Göteborg, efter att under en tid ha levt långt över sina resurser, inte har de ekonomiska musklerna för att kunna köpa sig till de sista, lyxigaste bitarna. I stället får de blåvita vrida på varje bit om och om igen, för att sedan pressa in dem där de passar bäst.

Kontringen som gav 1-0 mot Sirius var precis en sådan stund. 

En briljant sekvens, där IFK Göteborg utnyttjade alla resurser till maximal kapacitet.

###

Mot Malmö FF i premiären lyckades IFK Göteborg göra det som laget måste lyckas med varje omgång för att säsongen ska bli succé. De kompenserade för sina brister genom aggressivitet, taktiskt klokhet och tajt försvarsspel. Man tog fram mattkniven och skar till bitar av det man hade att tillgå. Och när matchen var slut såg motivet inte så tokigt ut: 1-1 mot svenska mästarna. 

I Uppsala var det inget mästarlag på andra sidan mittlinjen, men en allsvensk nykomling. Men för IFK Göteborg var det i viss mån samma utmaning, att få ihop en helhet av delar som egentligen kanske inte riktigt räcker till – dessutom med en usel plan som underlag. Återigen lyckades Blåvitt med hjälp av klokhet, disciplin och metodik att överlista oddsen.

Och fyra poäng efter två matcher är en mer än godkänd säsongsinledning.

Nu återstår bara 28 pussel till att lägga.

Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag