Alexander Piauger

Häckens nya giv: Mer hat och ångest

Publicerad

GÖTEBORG. Häcken lever i ingenmansland i den allsvenska tabellen – men hösten kommer trots det att bli speciell. En era går i graven, och en ny kommer kanske snart att födas.

Till nästa år tar Mikael Stahre över Hisingsklubben och två saker står på önskelistan: mer hat – och mer ångest.

Innan allvaret startar är allting gulligt. När Janne Andersson tar över landslaget får han beröm för att ha föryngrat truppen – trots att tre 34-åringar pensionerat sig frivilligt. Och när hans föregångare Erik Hamrén var ny på posten målades bilden upp av en förbundskapten som var en stor charmör.

I ett populärt tv-program berättade Hamrén om hur han uppvaktat sin blivande fru med röda rosor på hennes arbetsplats.

Gissningsvis fick också Häckens nuvarande tränare Peter Gerhardsson en smekmånad under sin första tid – men det är ju så längesedan att det knappast finns någon som minns.

Med snart åtta säsonger på kontot är Gerhardsson den tränare som suttit längst i allsvenskan. Och sannerligen har han gjort avtryck i en klubb som skiftat identitet under hans styre. Förutom genom en ny träningsanläggning, ny arena och en andraplats i allsvenskan har Häcken också utmärkt sig med ett passningsorienterat och kompromisslöst spelsätt. Ett spelsätt som varit vackert och stundom hänsynslöst effektivt, men ibland också saknat den cynism som är nödvändig för att nå resultat på svagare dagar.

För en vecka sedan kunde GT avslöja att Mikael Stahre blir nästa tränare i Häcken, och tar över laget inför nästa säsong. Förmodligen väntar en gullig smekmånad också för honom. Men gullande är själva antitesen till varför Stahre är rätt man för att leda Häcken framöver.

Det finns ett sug efter mörker och grisiga 1-0-segrar på Hisingen.

Eller för att uttrycka det som Stahre själv gjorde det i en radiodokumentär: Hat och ångest är starka drivkrafter.

 

Häcken har under de senaste säsongerna genomfört ett imponerande arbete när det gäller att utveckla klubben på lång sikt. Infrastrukturen har förbättrats, spelare har utvecklats och A-laget har etablerat sig på tabellens övre halva.

Men klubben står nu inför en ny utmaning: vinna.

Cuptiteln från i våras kan i historiens backspeglar komma att ses som en brytpunkt, där tillväxt började omvandlas till titlar. För att leda A-laget genom en sådan metamorfos är Mikael Stahre troligtvis rätt man. Hans SM-guld med AIK var en uppvisning i välorganiserat försvarsspel – och det är precis vad Häcken behöver.

 

Men innan det blivit dags för Stahre att äntra scenen har Peter Gerhardssons mannar ett jobb att utföra. Häcken har fortfarande chansen att nå en högst respektabel tabellposition.

Och Peter Gerhardsson har gjort sig förtjänt av att avsluta sin resa i dur.

Det vore till och med lämpligt för Häckens anhängare att använda så kallad Stahre-svenska för att ta farväl av Gerhardsson. Under tiden i Blåvitt var nämligen en av Stahres mest filtigt använda formuleringar:

Stort tack!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag