Kritiken: Ren tur att inte fler blev skadade

Polisens presstalesman Erik Nord.
Foto: Henrik Jansson
Det Allsvenska mötet mellan IFK Göteborgs och Malmö FF avbröts efter en publikskandal.
Foto: Johan Valkonen
Även innan och efter matchen var det stökigt på stan.
Foto: Johan Valkonen
"Det var ren TUR att ingen polisman eller tredje man blev skadad", skriver en polis i en tillbudsanmälan till sin arbetsgivare.
Foto: Johan Valkonen

Polisen var kraftigt underbemannad under den urartade riskmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF i slutet av april. Något som hade kunnat sluta i katastrof.

Det hävdar polismän som var i tjänst den aktuella kvällen.

"Det var ren TUR att ingen polisman eller tredje man blev skadad", skriver en polis i en tillbudsanmälan till sin arbetsgivare.

Det Allsvenska mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF avbröts efter en publikskandal. Men även innan och efter matchen var det stökigt.

I centrala Göteborg drabbade supportrar från båda lagen samman med varandra och med polisen.

Vid centralstationen hittades en person medvetslös - misstänkt misshandlad.

– Det är stökigt på platsen med rivaliserande supportergrupper som söker konflikt, sa polisens presstalesman Hans Lippens i samband med upploppen.

Flera butiker och barer tvingades stänga, och flera fall av skadegörelse rapporterades in.

Ingen skadades allvarligt under supporterkaoset på stan, men det var inget annat än ren och skär tur, enligt två polismän som skrivit var sin tillbudsanmälan som lämnats in till polismyndigheten.

Attackerades med bengaler

"Under en period var de enda som befann sig mellan de två sidorna sex personer utan SPT-utbildning", skriver en av poliserna.

SPT står för särskild polistaktik, och är en metod för att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med folksamlingar vid bland annat idrottsevenemang.

Samma polis skriver vidare hur supportrarna kastade föremål mot honom och hans kolleger, och hur han själv träffades av en bengal på benet.

Att den farliga situationen över huvudtaget uppstod, beror till stor del på underbemanning, enligt polismannen. En analys som delas av hans anmälande kollega, som skriver:

"Vi hade inte personal att bevaka båda supportergrupperna vilket gjorde att det blev sammandrabbningar vid ett flertal tillfällen under kvällen. Min upplevelse är att det var ren TUR att ingen polisman eller tredje man blev skadad."

"Många fulla och dumma"

Erik Nord är polischef i Storgöteborg och den som ansvarade för polisinsatsen kring matchen mellan Blåvitt och Malmö FF.

– Med facit i hand borde vi ha varit fler. Flera polismän hamnade i lägen som kunde ha undvikits genom hög bemanning. Men samtidigt går det inte att säga att hög bemanning alltid är lösningen.

Erik Nord berättar om fotbollsmatcher där man haft tillgång till flera hundra polismän, men där situationen ändå har urartat.

– Faktum är att vi ibland kan vara för många. Det är få fotbollssupportrar som är huliganer, men rätt många som är fulla och dumma. Och om det blir för starka poliskedjor runtomkring dem kan de reagera negativt. Bemanningen måste vara en avvägning från match till match. Tyvärr misslyckades vi med det den här gången, säger Nord.