Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda kritiken mot P-bolaget – lade pengar på idrottsstjärna

Erica Johansson agerar sportreporter i Parkeringsbolagets interna film.Foto: Parkeringsbolaget Göteborg
Med löften om ”Lyx och flärd vid havet”, presenterar Säröhus sig själva.Foto: MARIA DAHLIN
Säröhus, utanför Göteborg, var centrum för Parkeringsbolagets tvådagarskonferens 2018.Foto: SÄRÖHUS PRESSBILD

Kommunala Parkeringsbolaget agerade inte ”måttfullt” då de anlitade friidrottsprofilen Erica Johansson, 46, för en intern ”kick off” för personalen på lyxiga Säröhus.

Därmed kan bolaget ha brutit mot kommunens regler.

Det konstaterar revisionsbyrån KPMG som granskat det kommunala bolagets affärer.  

Det var GT som i höstas kunde avslöja hur den tidigare friidrottsstjärnan Erica Johansson anlitades för att, utklädd till sportreporter, spela in en kortfilm för Parkeringsbolagets kick off för två år sedan. 

Den fyra minuter långa filmen, som enbart är för internt bruk, spelades upp för personalen i Drottningsalen på Säröhus värdshus och kostade, enligt Parkeringsbolagets underlag, minst 34 000 kronor att förbereda, spela in och klippa.

Kostnaden för att via en talarförmedling hyra in Erica Johansson kostade, enligt KPMG, 22 500 kronor inklusive moms. 

”Jag gjorde det som jag var efterfrågad att göra”, har Erica Johansson förklarat. I filmen delar hon bland annat ut specialproducerade hälsoshots till Parkeringsbolagets personal.Foto: Parkeringsbolaget Göteborg

”Peppande intervjufrågor”

– Det var ett sporttema och jag fick veta att jag skulle ställa lite peppande intervjufrågor, det var mitt uppdrag, förklarade Erica Johansson uppdraget då GT intervjuade henne i höstas.

Hon uppskattade tiden hon var hos Parkeringsbolaget till drygt två timmar.

– Jag gjorde det som jag var efterfrågad att göra, sa hon.

Det var för att följa sporttemat för konferensen som Erica Johansson anlitades och fick agera fiktiv ”sportreporter” för en lika fiktiv tv-kanal. 

Inför kamera ”intervjuade” hon personalen om allt från kontorets trasiga kaffeautomat till bolagets framtida utmaningar, för att avsluta med ett ”peptalk” bestående av sportjargong.

Parkeringsbolaget kan ha brutit mot kommunens krav på måttfullhet, enligt revisionsbyrån KPMG.Foto: Parkeringsbolaget Göteborg

”Kostnadsmedvetenhet kan ifrågasättas”

I revisionsbyråns rapport, som inte riktar någon kritik mot Erica Johansson personligen, konstateras att Göteborgs stad har tydliga regler som säger att interna kurser, konferenser och liknande ska vara måttfulla, sker kostnadsmedvetet där nyttan ska vara tydlig. 

I fallet med anlitandet av Erica Johansson ifrågasätter KPMG om Parkeringsbolaget följt riktlinjerna:

”KPMG kan inte heller se att hyra in sportstjärnor för 22 500 SEK inklusive förberedande arbeten är att se som måttfullt”, skriver revisorerna i sin rapport och fortsätter:

”Det har också förekommit kostnader för idrottsstjärna med tillhörande filminspelning, samt dekorationer och annan förtäring, där måttfullhet och kostnadsmedvetenhet kan ifrågasättas.”

Parkeringsbolaget hade en kickoff med sporttema på lyxiga Säröhus. Foto: Parkeringsbolaget Göteborg

”Försiktig hållning”

Parkeringsbolagets vd Maria Stenström fick sparken i november i en stor härva kring bolaget. 

Dåvarande styrelseordföranden i Parkeringsbolaget Jesper Jonsteg, MP, uppgav att han aldrig informerades om de dyra konferenserna.

Han fick i stället kännedom om dem via GT.

– Vi hade överhuvudtaget en ganska försiktig hållning till alla excesser som kostade, sa han.

– Sådana här saker förväntar man sig att det här verkligen ska tas upp eftersom det kan vara känsligt. Det är någonstans våra gemensamma pengar.

GT har varit i kontakt med Erica Johansson som avböjt att kommentera frågan ytterligare.