John Klingberg är imponerad av Rasmus Dahlin.John Klingberg är imponerad av Rasmus Dahlin.
John Klingberg är imponerad av Rasmus Dahlin.
Klingberg på en NHL-pressträff i Stockholm under torsdagen. Foto: ERIK SIMANDER / TTKlingberg på en NHL-pressträff i Stockholm under torsdagen. Foto: ERIK SIMANDER / TT
Klingberg på en NHL-pressträff i Stockholm under torsdagen. Foto: ERIK SIMANDER / TT
Foto: ERIK SIMANDER / TTFoto: ERIK SIMANDER / TT
 Foto: ERIK SIMANDER / TT

Klingbergs ord om Dahlin: "Helt sjuk"

Publicerad

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Rasmus Dahlin, 17, jämförs redan med världens bästa.

Vad Tre Kronors backstjärna John Klingberg, 24, tycker om svensk hockeys stora framtidsnamn?

– Han är ju helt sjuk!

Rasmus Dahlin spås en lysande framtid.Foto: HENRIK JANSSON

Backen Rasmus Dahlin slog igenom i SHL förra säsongen.

Med sin orädda spelstil, bländande teknik och vågade dragningar har han snabbt blivit en publikfavorit i Scandinavium.

Frölundas backtalang väntas gå tidigt i nästa sommars NHL-draft och när GT tidigare i somras listade de 15 största talangerna i SHL kom han på första plats.

Rasmus Dahlin har redan jämförts med en av världens bästa backar, Erik Karlsson (även han fostrad i Frölunda), och för Dallas Stars backstjärna John Klingberg – som vann VM-guld med Tre Kronor i våras – råder det inga tvivel: Dahlin har alla verktyg för att vara en blivande storback.

 

LÄS ÄVEN: Talanghyllningen: "Kan bli komplett" 

"Intressant för alla"

"Han är helt sjuk" är Klingbergs spontana reaktion när Rasmus Dahlins namn kommer på tal vid en pressträff i Stockholm under torsdagen.

– Jag har sett lite grann av honom och han är verkligen allround. Han är bra defensivt också, har en stor kropp och mycket att "växa in i". Han har redan kommit långt i sin utveckling och han är nog intressant för alla NHL-klubbar, säger Klingberg.

Är det en slump att han kommer från just Frölunda?

– Nej, det tror jag absolut inte. Frölunda är grymma på att locka till sig talanger och utveckla dem.

Rasmus Dahlin välter däck på Frölundas försäsong.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: Rasmus Dahlins fysiska förvandling

Värvat Erik Karlssons backkollega

John Klingbergs Dallas hade en tung säsong i NHL i fjol. 

I sommar har de rustat för att bli bättre 2017/18. Spelare som Marc Methot (Ottawa Senators), Ben Bishop (Los Angeles Kings) och Alexander Radulov (Montreal Canadiens) har anslutit till truppen.

– Det var tufft i fjol med mycket skador i början. Att få jaga bakifrån hela tiden, det är jobbigt i NHL med tvåpoängssystemet. Det var ett tufft år och det blev förändringar. Nu har vi fått in Ken Hitchcock som är en hård coach. Det blir nog ordning och reda på defensiven och det är det vi behöver, menar Klingberg.

John Klingberg.Foto: ERIK SIMANDER / TT

"De tänker på sig själva"

Annars har den stora snackisen i hockeyvärlden varit NHL:s besked att inte släppa några spelare till OS 2018. För John Klingberg kom det som ett hårt slag.

– Det känns tråkigt och egoistiskt, som att de (NHL) tänker på sig själva och sitt varumärke. Alla spelare vill spela OS, det är det största man kan få göra med ett landslag, så jag är väldigt besviken. Jag har vuxit upp med att kolla på OS och har många fina minnen från de åren. Det hade varit kul att få chansen att spela det. Alla jag har pratat med vill åka, säger Klingberg.

Tror du att det kommer bli någon förändring?

– Nej, det tror jag inte. Det känns som att beslutet redan är fattat, så det blir nog svårt.

Skulle det vara aktuellt för dig att sticka ändå – om du ser att andra spelare gör det?

– Jag vet inte... Då lämnar man ju lite sitt lag och sina lagkamrater i sticket. Först måste man se till klubblaget som man är anställd av. Det är en svår fråga, men jag tror inte det. Det är invecklat och tråkigt att det har blivit så här, men nu är läget som det är.

Relaterade ämnen
Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag