Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klart: Göteborg ska få nya arenor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Scandinavium.
Foto: HENRIK JANSSON
Jonas Attenius, S, kommunalråd i Göteborg.
Foto: JESPER HALLÉN
Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Scandinavium ska ersättas av en ny multiarena.

Göteborg får även en ny arena som ersätter Lisebergshallen, samt hallar som ersätter Valhallas sporthallar.

Detta står klart efter en uppgörelse på måndagen mellan samtliga partier, utom MP och SD.

– Jag är glad att vi har kunnat lösa de politiska knäckfrågor som bromsat oss tidigare, säger Axel Josefson, M, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

En bred uppgörelse om inriktningen för nya arenor och utvecklingen av evenemangsområdet i Göteborg träffades på måndagen.

Samtliga partier, utom MP och SD, kom överens om att en ny multiarena ska ersätta Scandinavium och att en ny arena eller hall ska ersätta Lisebergshallen. Dessa ska enligt förslaget placeras söder om Valhallagatan i anslutning till Svenska Mässan.

I anslutning till dessa två nya arenor är det tänkt att nya hallar som ersätter Valhallas sporthallar ska ligga.

I förslaget ingår också planer på att området norr om Valhallagatan och söder om Nya Ullevi längs Mölndalsån bebyggs med bostäder.

Enligt uppgörelsen förkastas idén att bygga ett nytt köpcenter. Istället vill man utveckla området där Scandinavium nu ligger med ”blandstadsbebyggelse”.

Kommunen står för driften

De nya arenorna ska drivas av kommunen.

– För mig har det viktigaste hela tiden varit att hitta en lösning, så att Göteborg efter pandemin kan skapa nya jobb och erbjuda riktigt bra konserter och inte minst en arena värdig vårt eget Frölunda. Det känns riktigt bra att vi äntligen är i mål, säger Jonas Attenius,S, kommunalråd, i ett pressmeddelande.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, är också ”väldigt nöjd” med uppgörelsen.

– Jag gläder mig åt att vi har fått en bred politisk överenskommelse, att vi har kommit så här långt och kunnat lösa de politiska knäckfrågor som bromsat oss tidigare. Det har handlat om placeringen av arenan, synen på ett nytt köpcenter och även på kommunal drift. Vi har givit och tagit i god anda, säger han till GT.

Varför behövs nya arenor ?

– I grund och botten handlar det om Göteborg som evenemangs- och besöksstad. Vår nuvarande arena är undermålig och uppfyller inte de krav som ställs i dag när stora arrangemang ska hållas. Scandinavium är i stort behov av att rustas upp eller renoveras och i det här sammanhanget ser vi stora fördelar med att bygga en nya arena. Vi vill inte vara utan en arena i några år.

Scandinavium kommer att rivas konstaterar Josefson, men en ny arena behöver vara på plats innan den gamla arenan försvinner. 

Det blir inget nytt köpcenter

Han förklarar också att spelplanen öppnades upp när det stod klart att förutsättningarna för att bygga ett nytt köpcenter förändrats över tid. Att det inte längre är aktuellt med en sådan byggnation:

– Nej, det är inte gångbart i de här tiderna när vi ser hur handeln kämpar för att överleva och att mycket av handeln flyttar över till nätet, säger han och tillägger:

– På så sätt blev det möjligt att placera arenan söder om Valhallagatan. 

Axel Josefson hoppas att hela projektet ska vara klart före 2030, men ”jag vill inte ge några löften”. 

Kommunalrådet Daniel Bernmar, V, säger i pressmeddelandet att han är glad över att den nya arenan ska drivas av kommunen.

– Det kommer att betyda att göteborgarnas intressen prioriteras framför privata vinster, säger han.

UR ARKIVET: Superarena i Göteborg diskuterades 2017

UR ARKIVET. Studio GT diskuterade superarena i Göteborg för tre år sedan.